Πολιτική

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τα ιμάτια της Κεντροαριστεράς με αφορμή τον Σημίτη

https://eladanews.gr/politics/polemos-syriza-kinal-ghia-ta-imatia-tis-kentroaristeras-me-aformi-ton-simiti-2?7723 EladaNews.gr
Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τα ιμάτια της Κεντροαριστεράς με αφορμή τον Σημίτη

Της Νίκης Ζορμπά


Εδώ και μήνες η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής συνδέεται ξεκάθαρα με απόπειρα "σφετερισμού" των εναπομείναντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αυτών δηλαδή που δεν "ορκίζονται" στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά βολοδέρνουν ακόμη στον χώρο που άφησε πίσω η κατάρρευση του άλλοτε κραταιού κόμματος.


Και τούτο γιατί αφενός μεγάλο μέρος της δεξαμενής των εκσυγχρονιστών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατευθυνθεί προς τη Ν.Δ, την οποία και στηρίζει ως επόμενη Κυβέρνηση, διαπνεόμενη σφόδρα από αντισυριζαικά ένστικτα, αφετέρου, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει χρυσή ευκαιρία ( έχοντας στρίψει το τιμόνι πλέον προς το κέντρο) να εγκολπώσει όλους τους παραδοσιακά αντιδεξιούς ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ.


Η κ. Γεννηματά, ανάβοντας πολλάκις φλας αριστερό στην Κυβέρνηση, επιχειρεί να περιχαρακώσει τα όρια του κόμματός της, επενδύοντας και εκείνη στα παραδοσιακά αντιδεξιά ένστικτα μερίδας των ψηφοφόρων του κόμματός της.


Η τακτική των "ίσων αποστάσεων" που προσπαθεί να τηρήσει ευλαβικά ως στρατήγημα, απέναντι σε Κ. Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί για το κυβερνών κόμμα "κόκκινο πανί", το οποίο υψώνουν συχνά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη για να της προσάψουν φλερτ με τη Ν.Δ και "κρυφή ατζέντα" για κοινό βηματισμό με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει μετά τη στροφή του 2015 να αποκομίσει ψήφους από τα αριστερά του, κυκλοφορεί στα σαλόνια της ευρωσοσιαλδημοκρατίας ως το αγαπημένο πρώην "μαύρο πρόβατο" γερμανών και γάλλων σοσιαλδημοκρατών, προκαλώντας εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ, εκπέμποντας σήμα: Η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς.


Εξάλλου, ουδείς από την Κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου, συμμερίζεται κάποιες εκ δεξιών εκτιμήσεις ότι το κόμμα θα υποστεί εκλογική συντριβή. Έχει κριθεί, εκτιμούν, ότι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κεντροαριστεράς θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να "προσαρμοστεί" στις συνθήκες.


"Πόλεμος"


Η τακτική που τηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Φώφη Γεννηματά, απηχεί σε "μια στο καρφί και μια στο πέταλο".


Είναι περισσότερο φειδωλοί σε δριμείες επιθέσεις ( τις οποίες συνηθίζουν στη προς τον ιδεολογικό αντίπαλο, τη Ν.Δ) αλλά επιλέγουν τόνους τεχνητής πίκρας για την ...παραστρατημένη Φώφη η οποία προμοτάρει , κατά τους ίδιους, με την πολιτική της, την "επάρατη δεξιά".


Όλα τούτα κυλούσαν με μονότονο ρυθμό έως την υπόθεση του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.


Μετά τη στοχοποίησή του για την οποία τον εγκαλούν κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς, ο "πόλεμος" φούντωσε ανεπιστρεπτί.


Γύρω από το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, συσπειρώθηκαν όλα τα σημαίνοντα στελέχη του χώρου ( από τον Ευ. Βενιζέλο έως και τον Γ. Παπανδρέου) παραμερίζοντας και... τις πολιτικές τους διαφορές.


Με "σημαία" τον κ. Σημίτη, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε το λάβαρο του πολέμου εναντίον της Κυβέρνησης.


Χθες, εξερχόμενη από το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού με τον οποίο συναντήθηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ: "Ματαιοπονούν. Θα μείνουν με τη λάσπη στα χέρια. Γιατί εμάς θα μας ξαναβρούν μπροστά τους".


Επίθεση σε Καραμανλή


Στις ουκ ολίγες εστίες κριτικής του ΚΙΝΑΛ προς το κυβερνών κόμμα, εντάσσεται και κλιμακώνεται η αιτίαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ, "πυροβολούν" διαρκώς την παράταξή τους αφήνοντας ευλαβικά απέξω την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.


Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου, ο πρώην "γαλάζιος" πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής ως υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, ήδη από την ανάληψη της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.


Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, "τρίβουν" τα χέρια τους με τις κλιμακούμενες επιθέσεις ΚΙΝΑΛ στον κ. Καραμανλή, κυριώτατα γιατί εκτιμούν ότι δυσχεραίνει την δυνατότητα ανεμπόδιστης συνεργασίας του με τη Ν.Δ.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment