Πολιτική

Ψηφίζεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με φόντο άγριο παρασκήνιο για Καμμένο και ΑΝΕΛ

https://eladanews.gr/politics/psifizetai-i-entaksi-tis-pgdm-sto-nato-me-fonto-aghrio-paraskinio-ghia-kammeno-kai-anel?6974 EladaNews.gr
Ψηφίζεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με φόντο άγριο παρασκήνιο για Καμμένο και ΑΝΕΛ

Της Νίκης Ζορμπά


Ολοκληρώνεται απόψε και η δεύτερη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αφορά αυτή τη φορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία - Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει και πάλι 153 ψήφους όπως και στην Κύρωση των "Πρεσπών".


Σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη


Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσανατολίζονταν να τοποθετηθούν με ομιλίες τους από βήματος Βουλής για την κύρωση του Πρωτοκόλλου, χωρίς ωστόσο τίποτα να θεωρείται προς το παρόν, οριστικοποιημένο.


Σε ό,τι αφορά την ουσία της ψηφοφορίας, η Ν.Δ έχει διαμηνύσει καιρό πριν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ούτε το πρωτόκολλο της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε συνέχεια της άρνησής της να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών που μετονομάζει την γείτονα σε "Βόρεια Μακεδονία".


Το κλίμα για τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα φανεί από νωρίς το πρωί, οπότε και αρχίζει η συνεδρίαση ( μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής).


Η "τύχη" του Καμμένου


"Στοπ" στα σχέδια του Π. Καμμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμη και αν αυτή εκπέσει του ορίου των πέντε βουλευτών, έβαλε χθες η επιστημονική επιτροπή της Βουλής η οποία απεφάνθη: Κοινοβουλευτική ομάδα με πέντε βουλευτές, χωρίς να προέρχονται όλοι από την ίδια εκλογή, δεν νοείται , συνεπώς διαλύεται.


Αυτό απαντά ξεκάθαρα στο ζήτημα ΑΝΕΛ καθώς - μέχρι τώρα- μετρούν έξι βουλευτές εκ των οποίων ο ένας ( Αρ. Φωκάς) εξελέγη με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.


Εφόσον σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί ( ή τον διαγράψει ο Π. Καμμένος όπως προανήγγειλε χθες για να αυξήσει τα ...μακεδονομαχικά του γαλόνια), η έδρα του περνά στον Τέρενς Κουίκ ( με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν προτίθεται να την παραδώσει στους ΑΝΕΛ).


Με τον Τέρενς Κουικ εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε "εμπόλεμη" κατάσταση εδώ και μήνες, πολύ πριν το "διαζύγιό" του με τον Α. Τσίπρα και την Κυβέρνηση.


Όπερ σημαίνει ότι εκτός "συγκλονιστικού" απροόπτου ( σ.σ να υποχωρήσει ο Π. Καμμένος και να μην διαγράψει τον Κουικ από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρήσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια), εντός των επόμενων ωρών, το κόμμα του πρώην κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, θα διαλυθεί κοινοβουλευτικά και ο Π. Καμμένος θα βρεθεί ανεξάρτητος βουλευτής χωρίς προνόμια προέδρου κόμματος.


Έχει ήδη απειλήσει πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα πως εάν συμβεί αυτό τότε η Κυβέρνηση δεν θα "βγάλει" τον Μάρτιο ( δεν θα κάνει παρέλαση είπε επακριβώς) με τον πρωθυπουργό να του απαντά με την επιθετική κίνηση της κοινοβουλευτικής "προσάρτησης" των έξι βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ , τους Παπαχριστόπουλο- Ζουράρι, με τον δεύτερο μάλιστα να του "ξεκόβει" ότι υπάρχει περίπτωση να πάει κόντρα σε κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ( ει μη μόνον της σημερινής που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών).



Πηγή: capital.gr

Leave a comment