Συνέντευξη

Sabina Dziurman: Θέλουμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία της EBRD στις ελληνικές ΜμΕ

https://eladanews.gr/intreview/sabina-dziurman-theloyme-na-prosferoyme-tin-tekhnoghnosia-tis-ebrd-stis-ellinikes-mme?5656 EladaNews.gr
Sabina Dziurman: Θέλουμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία της EBRD στις ελληνικές ΜμΕ

Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο


Μπορεί να πλησιάζει στα όρια του τετριμμένου, όμως η φράση "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας" αποτελεί αναπόφευκτη πραγματικότητα. Η ανάγκη υποστήριξης και ενδυνάμωσής τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, καθίσταται στη συγκυρία αυτή πιο επιτακτική από ποτέ. Εξίσου επιτακτική είναι η ανάγκη να αποκτήσουν πρόσβαση στα απαιτούμενα κεφάλαια, τεχνογνωσία και δομή ώστε να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν.


Την περίοδο αυτή υλοποιείται μια πρωτοβουλία που έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Το πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ ) "SME Pre-listing Support Programme" που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Χρηματιστήριο Αθηνών , ξεκίνησε με στόχο την ενίσχυση της επενδυτικής ετοιμότητάς τους και την προετοιμασία για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Το Capital.gr. συνομίλησε με την κα. Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα, για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και για τον τρόπο που μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, οι ελληνικές ΜμΕ αποκτούν πρόσβαση στην τεχνογνωσία της EBRD.


- Κυρία Dziurman, το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων "SME Pre-listing Support Programme" που στοχεύει στην ενίσχυση της επενδυτικής ετοιμότητας των ΜμΕ και την προετοιμασία για την εισαγωγή τους Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ΕBRD να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα;


Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και στην EBRD πιστεύουμε πραγματικά στη δυνατότητα των ΜμΕ να γίνουν μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και να συμβάλλουν παράλληλα στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας. Μέσα στις ανταγωνιστικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων αναζητά στρατηγικές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν επιτυχώς με πόρους από τις κεφαλαιαγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών λειτουργεί μία πλατφόρμα έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς (IPO) για επιχειρήσεις που στοχεύουν στην άντληση χρηματοδότησης από την κεφαλαιαγορά.


Όταν οι επιχειρήσεις εισάγονται στο Χρηματιστήριο ή αξιοποιούν τις αγορές δανειακών κεφαλαίων, αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια και μπορούν να προσελκύσουν τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς επενδυτές. Μέσω του "SME Pre-listing Support Programme”, μία πρωτοβουλία της EBRD, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα παράσχουμε στις επιχειρήσεις τα εργαλεία, την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση που χρειάζονται ώστε να υποστηρίξουμε την προετοιμασία τους για άντληση κεφαλαίων μέσω δημόσιας προσφοράς ή έκδοσης ομολόγου.


- Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδικό χάρτη προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Γιατί, όμως, μια ΜμΕ να επιδιώξει τη συμμετοχή της στο χρηματιστήριο και γιατί στην Ελλάδα;


Αρχικά, η εισαγωγή μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο στοχεύει στην άντληση ρευστότητας για την επιχείρηση. Με τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, η επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε μία μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων, η οποία δεν συγκρίνεται με τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Ένα ευρύ φάσμα επενδυτών -τοπικά και διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία (Pension Funds), αμοιβαία κεφάλαια (Mutual Funds) και άλλοι μεμονωμένοι επενδυτές- αναμένουν νέες ευκαιρίες επένδυσης στη χρηματιστηριακή αγορά. Αναζητούν εταιρίες με μια καλή διαδρομή και ελκυστικές προοπτικές στις οποίες αξίζει να επενδύσουν. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε μία δημόσια προσφορά. Ενδεικτικά, να αναφέρω την ενίσχυση της αξιοπιστίας τους και της θέσης τους στην αγορά, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους, την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους (equity) και της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά και την ενίσχυση του προφίλ τους ως μελλοντικός εργοδότης.


Γιατί στην Ελλάδα; Επειδή η τοπική αγορά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για μια δημόσια προσφορά, ανεξαρτήτως από το αν μιλάμε για μια μεγάλη ή πιο μικρή επιχείρηση. Αν και είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για μία επιχείρηση να εισαχθεί στα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια, έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ο ρόλος των εγχώριων επενδυτών είναι καθοριστικός και τα τοπικά χρηματιστήρια μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ρευστότητα για συναλλαγές. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι 9 στις 10 εισαγωγές γίνονται σε εγχώρια χρηματιστήρια. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός τοπικού χρηματιστηρίου δεν περιορίζει τη δυνατότητα της επιχείρησης να διαθέτει τις μετοχές της και σε ξένους επενδυτές. Η δομή της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το υπάρχον νομικό πλαίσιο παρέχει εύκολη πρόσβαση και σε διεθνείς επενδυτές, καθώς τίποτα δεν τους περιορίζει να πραγματοποιούν συναλλαγές με μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.



- Τι ακριβώς προσφέρει σε μια ΜμΕ το "SMEPre-listingSupportProgramme";


Κύριος στόχος μας, μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος, είναι να φέρουμε την τεχνογνωσία της EBRD στις ελληνικές ΜμΕ. Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές να έχουν μία επιτυχημένη πορεία και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Οι ΜμΕ που θα επιλεγούν, μέσα από μια διάφανη διαδικασία αξιολόγησης, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα καλά δομημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο στις δικές τους κεφαλαιακές ανάγκες. Το δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών μας, θα μοιραστεί μια σειρά βέλτιστων πρακτικών ώστε οι εν λόγω επιχειρήσεις να είναι σε θέση να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις τους.


Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων και ειδικών συμβούλων του προγράμματος, μέσα σε ένα διάστημα έως και 18 μηνών, οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορέσουν να αναπτύξουν την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά και να αναδείξουν την επιχείρησή τους σε μία ευρύτερη βάση πιθανών μετόχων. Με την ολοκλήρωση του "SME Pre-listing Support Programme", οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν πλέον με βάση τα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης λαμβάνοντας παράλληλα και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρησιακά, διοικητικά, τεχνικά και αναπτυξιακά θέματα.


- Ποια είναι η βασική δομή και ποιες οι προδιαγραφές του προγράμματος αλλά και η διαδικασία συμμετοχής;


Είτε πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση σε διαδικασία διαδοχής, μία ιδιωτική εταιρία ή μία επιτυχημένη start-up με έσοδα, αναζητούμε δυνατούς υποψηφίους οι οποίοι διακρίνονται για την οικονομική τους σταθερότητα και την κερδοφορία τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και μία ικανή, διορατική ομάδα διοίκησης, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε κάθε ΜμΕ που λειτουργεί και εδρεύει στην Ελλάδα.


Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα δεν υποστηρίζει επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών άνω των €50 εκατ. ή σύνολο ενεργητικού άνω των €43 εκατ. ή που απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζομένους ή που δραστηριοποιούνται σε στρατιωτικές δραστηριότητες ή ειδικεύονται στους τομείς του καπνού και του βαρύ αλκοόλ, των τυχερών παιγνίων ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον αναμένουμε οι εταιρίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να ακολουθούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και συμμόρφωσης.


- Ποιες είναι, όμως, οι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η επιχείρηση που θα επιδιώξει να συμμετάσχει στο "SME Pre-listing Support Programme";


Η EBRD και το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένουν ισχυρή δέσμευση από τις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο SME Pre-listing Support Programme. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε στενά με τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους μέσω της τοπικής Κεφαλαιαγοράς. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν το 15% του κόστους των παρεχόμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το Πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται όταν η επιχείρηση επιλέξει έναν σύμβουλο ο οποίος θα είναι στη συνέχεια υπεύθυνος για τη διαδικασία δημόσιας εγγραφής και αντίστοιχα αναλαμβάνει το κόστος εισαγωγής στο Χ.Α.





Πηγή: capital.gr

Leave a comment