Πολιτική

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ

https://eladanews.gr/politics/se-adieksodo-i-kivernisi-syriza-efikti-i-autodinamia-ghia-ti-nd-2?7678 EladaNews.gr
Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας αποτυπώνουν το αδιέξοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζουν την αυτοδυναμία της ΝΔ ως το πλέον πιθανότερο ενδεχόμενο, και παρουσιάζουν τη συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 εδρών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως μια ρεαλιστική προοπτική.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του "Βήματος της Κυριακής", βάσει των ευρημάτων από τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας των Public Issue, Metron Analysis και Pulse, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παρουσιάσει τάση ανάκαμψης και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ικανό να διεκδικήσει την τρίτη θέση.


Στο κενό οι επιλογές Τσίπρα


Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανάλυση, ούτε οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο Σκοπιανό δείχνουν να έχουν κάποια επίδραση στη δημοτικότητά της, ούτε η σκανδαλολογία και η μετωπική επίθεση κατά πρώην υπουργών, πρωθυπουργών, ούτε καν η παροχολογία, οι νέοι διορισμοί και οι μεταμνηνονιακές υποσχέσεις.


Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, καταγράφεται μια συντριπτική διαφωνία των συμμετεχόντων με τη συμφωνία των Πρεσπών (70%) και μια αντίστοιχη διαφωνία έναντι της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυνου (47% "σε λάθος κατεύθυνση").


Σύμφωνα, δε, με την Pulse, ως προς τη συζήτηση περί σκανδάλων και το πόσο αυτή επιδρά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, το 53% απαντά "ελάχιστα έως καθόλου" και "λίγο". Ως προς τις προσλήψεις και την επίδρασή τους, τα αντίστοιχα ποσοστά μικρής ή μηδαμινής επίδρασης ανεβαίνουν στο 64%.


Από τις εν λόγω έρευνες παγιώνεται η μη αναστρέψιμη αρνητική πορεία του πρωθυπουργού, ο οποίος υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η επόμενη μέρα


Αναφορικά με το τοπίο της επόμενης μέρας των εκλογών, βάσει της Public Issue η ΝΔ εμφανίζει μια προοπτική κατάκτησης από 154 έως 174 έδρες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνεται μεταξύ 56 και 74 εδρών, και για το ΚΙΝΑΛ μεταξύ 22 και 34 εδρών.


Έτσι, οι προϋποθέσεις αυτοδυναμίας της ΝΔ μοιάζουν να εξασφαλίζονται, αρκεί το ποσοστό της να υπερβεί το 35%, καθώς το ενδεχόμενο η Βουλή να είναι πεντακομματική συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες και το συνολικό ποσοστό που θα μείνει εκτός φαίνεται πως θα πλησιάζει ή και θα υπερβαίνει το 15%.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment