Συνέντευξη

Στο Σίμπιου, οι ηγέτες της ΕΕ να δρομολογήσουν ένα νέο σύμφωνο για δίκαιη, ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

https://eladanews.gr/intreview/sto-simpioy-oi-ighetes-tis-ee-na-dromologhisoyn-ena-neo-symfono-ghia-dikaii-anthektiki-kai-viwsimi-efrwpi?6117 EladaNews.gr
Στο Σίμπιου, οι ηγέτες της ΕΕ να δρομολογήσουν ένα νέο σύμφωνο για δίκαιη, ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

«Ο εθνικισμός είναι ιδεολογικό δηλητήριο, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία της δημοκρατίας και της πολυφωνίας», γράφει σε άρθρο του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Λούκα Ζαγιέ, ο οποίος καλεί τους ηγέτες της ΕΕ που συνέρχονται στο Σιμπίου την 9η Μαίου να δρομολογήσουν ένα «νέο σύμφωνο για δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη».

Επισημαίνει επίσης την «καταστροφή διά της μιμήσεως», πολλών πολιτικών στην προσπάθειά τους να πλειοδοτήσουν έναντι των ακροδεξιών αντιπάλων τους και καλεί τους Φιλελεύθερους «να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες».

«Η Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη προσφέρει το όραμα» και το παράδειγμα της Γκρέτας μας δίνει τη συνταγή για «μια πραγματική ΑναγΕΕννηση», καταλήγει ο επικεφαλής της ΕΟΚΕ που εκφράζει την ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών.



Στο Σίμπιου, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δρομολογήσουν ένα νέο σύμφωνο για μια δίκαιη, ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη



Σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες, πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στον κόσμο μετά την Ινδία, θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν 751 ευρωβουλευτές σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα είναι πιθανότατα η πιο καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης από το 1979, την πρώτη φορά που ψηφίσαμε για το υπερεθνικό μας κοινοβούλιο.


Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι και εθνικοί ηγέτες εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να καθορίσουν ένα όραμα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε διάφορα σενάρια. Διοργανώθηκαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις, καταρτίστηκαν σχέδια, διατυπώθηκαν λύσεις. Ποτέ άλλοτε δεν διεξήχθη τόσο ζωντανός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος για την Ευρώπη που θέλουμε και την Ευρώπη που θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενεές.


Ωστόσο, μεγάλο μέρος της συζήτησης αυτής για το μέλλον της Ευρώπης καταλήφθηκε από τους ευρωσκεπτικιστές και αμαυρώθηκε από έναν αυξανόμενο, καταστροφικό λαϊκισμό.


Υπό τον μανδύα του εθνικισμού, οι λαϊκιστές υποσχέθηκαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας απέναντι στις μεταναστευτικές μειονότητες και τις αποκομμένες από την πραγματικότητα ελίτ. Οι αξίες μας αμφισβητήθηκαν, το δικαίωμα δράσης για το καλό δεν εκλήφθηκε από πολλούς ως πυρήνας της πολιτικής μας δράσης.


Ο εθνικισμός είναι ιδεολογικό δηλητήριο, είπε πρόσφατα ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier. Αυτό το δηλητήριο θέτει σε κίνδυνο την υγεία της δημοκρατίας μας, καθώς ο λαϊκισμός επιτίθεται όχι μόνο στις ελίτ και τα κατεστημένα, αλλά στην ίδια την ιδέα της πολιτικής πολυφωνίας.


Για αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν στο Σίμπιου στις 9 Μαΐου - την ημέρα της Ευρώπης - πρέπει να εντοπίσουν τάχιστα το αντίδοτο ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου.


Πολλοί πολιτικοί δηλώνουν αδυναμία στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού. Ολοένα περισσότερο, υιοθετούν μια στάση που ορισμένοι αποκαλούν «καταστροφή διά της μιμήσεως», προσπαθώντας να πλειοδοτήσουν έναντι των ακροδεξιών ανταγωνιστών τους στην αυστηρή ρητορική έναντι των προσφύγων και της μετανάστευσης για να ανακτήσουν τη συναίνεση. Αυτό το αφήγημα έχει βλάψει σοβαρά την ευρωπαϊκή δημοκρατία τους τελευταίους μήνες, ωθώντας τους πολίτες να ψηφίσουν ακόμα πιο ακραία κινήματα.


Αντιθέτως, οι φιλελεύθεροι πρέπει να παρουσιάσουν αξιακές επιλογές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες. Έφτασε η στιγμή να προσφέρουμε ένα όραμα, απομακρυνόμενοι από το δόγμα «πρώτα η χώρα μου» που τρέφει το μίσος στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους οικονομικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς μετασχηματισμούς που βρίσκονται μπροστά μας κλείνοντας τα σύνορα, χτίζοντας τοίχους και απορρίπτοντας την παγκοσμιοποίηση.


Όπως μας δείχνουν οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη, η ΕΕ θα γίνει ισχυρότερη εάν οι παραδοσιακοί πολιτικοί προωθήσουν ένα νέο όραμα για μια δίκαιη, ανθεκτική, καινοτόμο, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη, αντί της «εθνικιστικής» διάθεσης.


Αυτό το όραμα υπάρχει ήδη. Είναι η Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και βασίζεται στο Άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ψηφίστηκε και συμφωνήθηκε από όλους. Αυτό είναι το πλαίσιο για τη στρατηγική. Και εάν τα κράτη μέλη και η ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών ενστερνιστούν πλήρως τη στρατηγική και την συνοδεύσουν με έναν φιλόδοξο ενωσιακό προϋπολογισμό, θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα θετικό οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και θεσμικό δρόμο προς την ανανέωση, μια πραγματική ΑναγΕΕννηση.


Τον 15ο αιώνα, η Αναγέννηση ήταν μια ισχυρή και εκτενής ανθρωπιστική επανάσταση που επαναπροσδιόρισε την πραγματική διάσταση του πολιτισμού όσον αφορά τη συγκεκριμένη σχέση του με την επιστήμη, την τέχνη της διακυβέρνησης και την οργάνωση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής και θεμελίωσε τον σύγχρονο μετασχηματισμό της Ευρώπης.


Το ίδιο μπορεί να ξαναγίνει σήμερα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ποιοτικά και δημιουργικά διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο θα είναι κοινωνικά περιεκτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο και ικανό να καλλιεργεί και να συμβάλλει στη σύγκλιση των ψηφιακών και οικολογικών μεταβάσεων στις χώρες και τις κοινωνίες μας.


Η ανταγωνιστικότητα και η αειφορία δεν αποτελούν αντικρουόμενες έννοιες, καθότι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ορισμού της ανταγωνιστικότητας. Η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να ορίζεται μόνο από την ποσότητα και τις τιμές, αλλά λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ευρωπαϊκές αξίες, την ποιότητα και την αειφορία.


Η Ατζέντα του 2030 μπορεί να παρέχει το κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη και - πρωτίστως - μιας νέας εποχής καινοτομίας και προόδου σε κάθε τομέα για μια Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο.


Οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν βασικό μέσο καθοδήγησης και ενίσχυσης της διαδικασίας. Πρέπει να τονώνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις προσιτές και προσβάσιμες πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες, την οικολογικά σχεδιασμένη ψηφιακή τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους και τις περιφέρειες με υψηλή ανεργία ή οι οποίες βιώνουν διαρθρωτικές αλλαγές.


Αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκπληρώνουν τον ρόλο και τις ευθύνες τους και δρουν ως ηγέτες στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου και εάν επαναπροσδιοριστούν η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού μας συστήματος με σεβασμό στον πλανήτη μας, θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία και το φιλελευθερισμό.


Οι νέοι μας, μεταξύ των οποίων και η Greta, μας λένε χωρίς περιστροφές ότι η συνταγή της επιτυχίας συνίσταται στο συνδυασμό της βιώσιμης ανάπτυξης, των νέων και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των οικονομιών του 21ου αιώνα, ώστε να δώσουμε στους ευρωπαίους ψηφοφόρους τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της επιστροφής στα εθνικά κράτη και της διαμόρφωσης της νέας παγκόσμιας τάξης. Αυτή θα είναι η αναγΕΕνησή μας.



Πηγή: amna.gr

Leave a comment