Συνέντευξη

Τα εργαλεία για την επιτυχία

https://eladanews.gr/intreview/ta-erghalia-ghia-tin-epitikhia?7474 EladaNews.gr
Τα εργαλεία για την επιτυχία

Tου Richard Branson


Το να διασφαλίσει ότι η ομάδα της διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτύχει σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά είναι το κλειδί για μια νεοσύστατη επιχείρηση ή μια αναδυόμενη εταιρεία, όπως είναι και η ανάπτυξη και διατήρηση ενός σταθερού εργατικού δυναμικού – αυτό συχνά κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.


Ωστόσο, η πρόκληση μπορεί να είναι μεγάλη, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που αγωνίζονται να κερδίσουν έδαφος στις αγορές τους σπάνια έχουν την οικονομική πολυτέλεια να αποδεσμεύσουν το προσωπικό τους προκειμένου να εκπαιδευτεί – πολλές δεν έχουν αρκετά άτομα για να καλύψουν τους εργαζόμενους που λείπουν. Το να στερείτε, ωστόσο, την εκπαίδευση από το προσωπικό σας είναι λάθος μακροπρόθεσμα.


Η εύρεση μιας καλής λύσης θα σας βοηθήσει να εδραιώσετε τη φήμη σας στον κλάδο σας. Είναι σχεδόν πάντοτε καλύτερο να έχετε τη φήμη της προοδευτικής εταιρείας με ισχυρή έμφαση στην κατάρτιση, την ευελιξία να ικανοποιείτε τις ανάγκες των εργαζομένων και τα κότσια να συνεχίζετε να τους στηρίζετε στα εύκολα και τα δύσκολα. Παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, ίσως αξίζει τις όποιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, επειδή η εταιρεία σας θα προσελκύσει ορισμένους από τους καλύτερους ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό.


Στη Virgin, ενθαρρύνουμε το προσωπικό μας να απουσιάζει για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να αναπτύσσει τις δεξιότητές του σε εργάσιμες ώρες. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένετε από τους υπαλλήλους σας να κάνουν τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα. Ένας απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της εκπαίδευσης εν ώρα εργασίας είναι να αμφισβητήσετε τον συμβατικό τρόπο σκέψης σχετικά με το πού και πότε δουλεύουμε – μια κληρονομιά από την εποχή που οι περιορισμοί στην τεχνολογία της επικοινωνίας απαιτούσαν οι υπάλληλοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα. Ποτέ δεν πίστευα ότι η καλύτερη δουλειά γίνεται σε ένα συγκεκριμένο κτίριο μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ. και ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό σας.


Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, γεγονός που τους επιτρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους. Κάποιος που θα θέλει να εκπαιδευτεί περαιτέρω θα μπορεί να επωφεληθεί από την ευελιξία που του παραχωρείτε. Περισσότεροι υπάλληλοι μπορεί να είναι σε θέση να σας καλύψουν, αν αποφασίσετε να λείπετε πιο συχνά από το γραφείο. Μια άλλη επιλογή που ίσως πρέπει να αναλογιστούν οι startups είναι η ενδο-εταιρική κατάρτιση ή οι εσωτερικές πρακτικές ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των εργαζομένων.


Τις πρώτες μέρες της Virgin, αντιμετωπίσαμε την ίδια πρόκληση ως προς τους πόρους, αλλά ήμουν πρόθυμος να επιτρέψω στους υπαλλήλους να διατηρήσουν την καλή ισορροπία εργασίας-ζωής. Άνοιξα τον δρόμο, δουλεύοντας από ένα πλωτό σπίτι και στη συνέχεια από μια βίλα στο Holland Park του Λονδίνου προτού μετατρέψω το σπίτι που έμενα με την οικογένειά μου σε κτίριο γραφείων. Αυτό το γραφείο κάηκε το 2001, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το οικογενειακό περιβάλλον βοήθησε να διατηρηθεί η εικόνα που είχαν οι υπάλληλοι για το εμπορικό σήμα και τους έπεισε ότι είναι ΟΚ να εργάζονται από το σπίτι, αν αυτό είναι που πρέπει να κάνουν.


Αν ένας εργαζόμενος χρειαστεί μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση που απαιτεί από εκείνον ή εκείνη να απουσιάζει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, κάντε ό,τι μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι θα συμβεί, εξετάζοντας ακόμη και την επιλογή της μερικής απασχόλησης. Βάσει οικονομικής κατάστασης, πολλοί δεν έχουν την πολυτέλεια να πάρουν τον χρόνο τους για να εκπαιδευτούν, αλλά αυτός είναι σε κάθε περίπτωση ένας τομέας στον οποίο πρέπει να προσφέρετε στο προσωπικό σας περισσότερες επιλογές και ευελιξία. (Ένας άλλος είναι να προσφέρετε σταδιακή "συνταξιοδότηση", επιτρέποντας στους πιο μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους να περιορίσουν σταδιακά τις εισροές τους αλλά την ίδια στιγμή να εξακολουθήσουν να εμπλέκονται, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη.)


Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του υπαλλήλου, θα πρέπει να βοηθήσετε το άτομο αυτό να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τις νέες δεξιότητές του. Στη Virgin, ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε άλλες δραστηριότητες μέσα στον όμιλο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, αναθέστε στον υπάλληλό σας εργασίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δείξει τι μπορεί να κάνει.


Όταν ένας υπάλληλος σας ζητήσει περαιτέρω εκπαίδευση, μην πανικοβληθείτε! Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αρχίστε να επεξεργάζεστε λύσεις. Διότι αυτή η φιλοδοξία είναι μια ευκαιρία: να αυξήσετε τις ικανότητες και την εμπειρία του προσωπικού σας και να εδραιώσετε την επιχείρησή σας ως την καλύτερη στον κλάδο της – ο καλύτερος εργοδότης και ο ηγέτης της αγοράς.


O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.



© 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"


Πηγή: capital.gr

Leave a comment