Οικονομία. Νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις. Σε αυτές τις τρεις αιχμές του προγραμματικού του λόγου εστιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (μαζί με την ατζέντα των εθνικών) θα είναι και αυτά που θα κρίνουν τις εκλογές.
Μετά τα σήματα που έστειλε στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να δώσει συνέχεια στον ευρωπαϊκό κύκλο επαφών του. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στο Μόναχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, θα έχει τετ α τετ με τη διάδοχο της καγκελαρίου, Μέρκελ, στην προεδρεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενώ θα έχει διαδοχικά ραντεβού με κορυφαίους Γερμανούς επενδυτές, τους οποίους και θα καλέσει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι η νίκη της "γαλάζιας" παράταξης στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, καθιστώντας την, παράλληλα, ασύγκριτα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις.
"Χάσαμε τρία χρόνια. Όταν στην Ευρώπη υπήρχε έκρηξη επενδύσεων, εμείς μείναμε πίσω", επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή ήταν η μοναδική αναφορά που έκανε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βασική στόχευση του κ. Μητσοτάκη ήταν να αναλύσει διεξοδικά το πρόγραμμα του κόμματος για τη μετάβαση της Ελλάδας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εστίασε στην αλλαγή του αφηγήματος των Ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή-οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μία ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις, έδειξε πως βασικό συστατικό στοιχείο της διακυβέρνησής του θα είναι η υιοθέτηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Τα τελευταία χρόνια, μπορεί να ασχοληθήκαμε με τα δημοσιονομικά, αλλά ουδείς δε μεταρρύθμισε την Ελλάδα, προκειμένου αυτή να γίνει πιο παραγωγική", τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τη στάση ορισμένων από τους εταίρους της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις κύριες πτυχές του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινάει από το νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, περνάει μέσα από την άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και εμπεριέχει την ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
"Θα ήθελαν εσείς, ως ξένες εταιρείες, να αποτελέσετε το παράδειγμα, για να έρθουν κι άλλοι να επενδύσουν στη χώρα μας", φέρεται να διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους εκπροσώπους των γερμανικών εταιρειών, δίνοντας βαρύτητα και στην εκπεφρασμένη πρόθεσή του να δημιουργήσει υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης. Ένα υπουργείο οριζόντιο, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει στόχο του να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, θέτοντας αναχώματα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
"Στόχος μου είναι η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αμέσως επόμενος στόχος μου είναι να επιτύχει η χώρα μας την προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σταθεί στα πόδια της και έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Όρισαν, δε, ως προϋποθέσεις ανάπτυξης:
- Να δοθεί βάρος στις νέες τεχνολογίες.
- Να υπάρχει συνεχής ειδίκευση του εργατικού δυναμικού, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.
- Να υπάρξει ψηφιακή επανάσταση.
Στο τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών έστρεψαν το βλέμμα τους στο ασφαλιστικό, ενώ αιχμή στάθηκε και ο κρίσιμος τομέας της εκπαίδευσης και οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να συνδέεται με την αγορά εργασίας.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment