Του Κωνσταντίνου Χατζηφώτη
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα 24ώρα από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς να γνωρίζει ακόμα κανείς πότε θα μάθουμε οριστικά τους νικητές των 21 πενταετών εισιτηρίων για Βρυξέλλες. Πάντως, αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι σε πείσμα της ελπιδοφόρας ενίσχυσης της συμμετοχής στις ευρωεκλογές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη χώρα μας η αποχή εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2014. Αν, εντούτοις, η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται, και μάλιστα στην 7η θέση με ποσοστό 58,7%, μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ με την υψηλότερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, το οφείλει στο ολοκληρωτικά εσωστρεφές διακύβευμά τους και όχι στο ενδιαφέρον των πολιτών για την ευρωπαϊκή θεματολογία, που βρήκε πολύ περιορισμένο χώρο στον εγχώριο δημόσιο διάλογο.
Μεγάλη κερδισμένη η Νέα Δημοκρατία, που ενισχύει την παρουσία της στην Ευρωβουλή με τρία νέα μέλη φθάνοντας πλέον τα 8. Η επιτυχία αυτή λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον αποτελεί την 6η δύναμη της ευρωομάδας του ΕΛΚ, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να καταλάβει σημαντικά αξιώματα στα ευρωκοινοβουλευτικά όργανα (αντιπροεδρία του ΕΚ) και επιτροπές (προεδρία, αντιπροεδρίες), να διεκδικήσει την ευθύνη για τη σύνταξη εκθέσεων βαρύνουσας σημασίας, καθώς και να αναβαθμίσει τη θέση της εντός της ίδιας της πολιτικής της οικογένειας. Μια πολιτική οικογένεια που ενώ καταφέρνει να διατηρήσει την πρωτιά εντός του σώματος, χάνει σημαντικό κομμάτι της δύναμής της ιδιαίτερα σε παραδοσιακά προπύργιά της όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ενώ βλέπει να ενισχύονται εντός των κόλπων της ακραίες φωνές από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Μια επιπλέον θετική εξέλιξη για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί και το γεγονός ότι και οι πέντε εν ενεργεία ευρωβουλευτές της επανεκλέγονται κάτι που της προσφέρει συνέχεια, εμπειρία, "καλές επαφές" και ειδικό βάρος εντός και εκτός της Ολομέλειας και των επιτροπών. Πάντως, η όντως ευρεία ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ φαίνεται ότι δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους της που εμπιστεύθηκαν μαζικά προβεβλημένα κομματικά στελέχη όπως ο κ. Μεϊμαράκης και η κα. Ασημακοπουλού, και βέβαια τους δοκιμασμένους πέντε νυν ευρωβουλευτές. Τέλος, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος θα υπερβεί το μισό εκατομμύριο σταυρούς, όχι μόνο θα ξεπεράσει το ρεκόρ του κ. Γλέζου από τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά σίγουρα θα συναγωνισθεί επάξια συναδέλφους του ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί σε κράτη μέλη με σημαντικά πιο πολυπληθή εκλογικά σώματα, γεγονός που αποτελεί και την πιο αρμόζουσα απάντηση στην, επιεικώς, αχαρακτήριστη στάση του, πιθανότητα σύντομα τέως, υφυπουργού Υγείας.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές φαίνεται ότι δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο ως προς την παρουσία του στις Βρυξέλλες, καθώς διατηρεί την ίδια ευρωκοινοβουλευτική δύναμη των 6 εδρών. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης μαζί με τον κ. Κούλογλου κρατάνε τα κλειδιά των γραφείων τους στις Βρυξέλλες, την ώρα που αποδεικνύεται ότι η αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων του έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στο κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύει η εκλογή των κυρίων Αρβανίτη και Γεωργούλη. Τέλος, φαίνεται ότι το φλερτ του κ. Τσίπρα με την ευρωσοσιαλιστική ομάδα πλέον "αλλάζει πίστα", μετά τη δημόσια στήριξη που προσέφερε στον κ. Τιμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ας μη μας διαφεύγει ότι η ευρωομάδα της αριστεράς, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει τον δικό της υποψήφιο.
Κατά τα λοιπά, στους, προαναφερθέντες, σημαντικά αποδυναμωμένους ευρωσοσιαλιστές, η ελληνική παρουσία αλλάζει μόνο όνομα κομματικής εκπροσώπησης, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης και η κα. ΚαΪλή συνεχίζουν πλέον ως ΚΙΝΑΛ και όχι ΕΛΙΑ. Σχετική έκπληξη προκαλεί η εκλογική αντοχή που επέδειξαν και οι δυο εν ενεργεία ευρωβουλευτές παρά το πρέσινγκ και το ειδικό βάρος των υποψηφιοτήτων του κ. Νίκου Παπανδρέου αλλά και του τέως Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Όπως αναμενόταν το ΚΚΕ διατηρεί τους 2 ευρωβουλευτές του, ενώ ελπιδοφόρα εξέλιξη αποτελεί η μείωση κατά μία των ευρωεδρών της Χρυσής Αυγής, που πηγαίνει στον κ. Βελόπουλο, την απόλυτη έκπληξη αυτών των εκλογών.
Κάποιες ενδιαφέρουσες καταληκτικές παρατηρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών ανήκει στο φιλοευρωπαϊκό τόξο, με εξαίρεση φυσικά τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και τον κ. Βελόπουλο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που καθηγητής πανεπιστημίου δεν συγκαταλέγεται μεταξύ της ομάδας των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Επίσης, μόνος εκπρόσωπος της νέας γενιάς, κάτω των 35, είναι ο κ. Κυμπουρόπουλος.
Η νέα θητεία του ευρωκοινοβουλίου που ξεκινάει προσεχώς θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, η ευθύνη των Ελλήνων ευρωβουλευτών θα είναι εξίσου σημαντική, ώστε η χώρα να γυρίσει οριστικά σελίδα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Με την ελπίδα να μην κάνουμε πάλι πέντε χρόνια να ασχοληθούμε με τους ευρωβουλευτές μας αλλά και να μαθαίνουμε πιο συχνά και σε βάθος για τη δράση τους, να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία επ’ ωφελεία των ευρωπαϊκών και εθνικών μας συμφερόντων.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης είναι δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης
Πηγή: capital.gr
Leave a comment