Της Δήμητρας Καδδά
Αυτό που δεν ήθελαν οι υπουργοί Οικονομικών να συμβεί ήταν να προκύψει ξανά θέμα "Ελλάδα", την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για το Brexit, αποκαλύπτονται οι οικονομικοί τριγμοί ανά την Ευρώπη και επιχειρείται μία συμφωνία για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της Ε.Ε.. Ωστόσο, αυτό συνέβη.
Αποδείχθηκε πως η συμφωνία για την δεύτερη μετά - προγραμματική αξιολόγηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία ειδικά εκ μέρους ορισμένων κρατών όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Το ζήτημα πλέον είναι να ικανοποιηθεί το νέο "τελεσίγραφο" που έδωσε το Eurogroup προς την κυβέρνηση.
Ο κίνδυνος νέας καθυστέρησης
Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προς το παρόν η πλήρης ολοκλήρωση των –τουλάχιστον- πέντε προαπαιτούμενων που απομένουν (επί συνόλου 16 υποχρεώσεών που έληξαν το 2018) πριν από την 25η Μαρτίου παραμένει αμφίβολη. Ο λόγος για το νέο ορόσημο που αν επιτευχθεί, μπορεί να διασφαλίσει μία "ομαλή" και θετική απόφαση για το χρέος τον Απρίλιο.
Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ άφησε να εννοηθεί ότι μία απόφαση για το χρέος τον Απρίλιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ ζήτησε εργασία από όλους για να διασφαλιστεί.
Έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα
Πάντως, τις τηλε-διαπραγματεύσεις και τις ανταλλαγές "προτάσεων", διαδέχονται οι δια ζώσης επαφές για τον έλεγχο της κατάστασης. Ξεκινούν την επόμενη Τετάρτη με άφιξη στην Αθήνα αρχικά του Ντέκλαν Κοστέλο (με αφορμή συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Κομισιόν και ο ΙΟΒΕ).
Θα ακολουθήσει η πρώτη έλευση του συνόλου των επικεφαλής των Θεσμών την Δευτέρα 1η Απριλίου. Νέα άφιξη θα ακολουθήσει τον Μάιο, διαμορφώνοντας ένα πλέγμα συνεχούς εποπτείας για την δεύτερη αλλά και για την τρίτη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται πλέον –σε συνεργασία με τον ESM και την ΕΚΤ- να συντάξει νέο πόρισμα προς τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών.
Παράλληλα, οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρνουν πιο κοντά το σενάριο πρόωρης αποπληρωμής του δανείου ένα θέμα για το οποίο για πρώτη φορά υπήρξε λεκτική αναφορά στην έκθεση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Προαναγγελία έγινε χθες και από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τα ανοικτά μέτωπα
Πέρα από το εμβληματικό ζήτημα του νέου νόμου Κατσέλη, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Απομένει επίσης το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η Εγνατία Οδός, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και το…. γιοφύρι της Άρτας: η απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες μετά από μία βραδεία μείωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αυξήθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο. Μάλιστα πηγές στο περιθώριο του Eurogroup περιέγραφαν έναν νέο στόχο: την απομείωση των οφειλών κατά 1,3 δισ. ευρώ έως τον Απρίλιο, έναντι 600 εκατ. ευρώ μείωσης η οποία έχει επιτευχθεί προς ώρας…
Τα σενάρια
Στο "καλό" σενάριο τα πέντε αυτά προαπαιτούμενα (σ.σ. μένει να φανεί αν θα προκύψουν ενστάσεις και για άλλα αμφίβολα πεδία όπως η στελέχωση του Δημοσίου) θα πρέπει να αποδειχθεί ότι θα κλείσουν πριν τις 25 Μαρτίου που συνεδριάζουν εκ νέου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών (Euroworking Group), προκειμένου να προετοιμάσουν την άτυπη υπουργική σύνοδο του Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Σε αυτό το σενάριο, θα υπάρχει μία θετική εισήγηση από την Επιτροπή και η παραπομπή του θέματος για πολιτική έγκριση σε επίπεδο Eurogroup. Διαφορετικά, αρχίζει ένα νέο θρίλερ, με νέα παράταση, προκειμένου επιτευχθεί λύση.
Το ζήτημα είναι ότι η απόφαση που θα ληφθεί, θα πρέπει να ικανοποιεί και το "εσωτερικό" των κρατών μελών. Και τούτο διότι συνδέεται με παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους (δόση 970 εκατ ευρώ) που θα πρέπει να λάβει ο ESM.
Οι εν λόγω αποφάσεις όμως απαιτούν επικύρωση από κοινοβούλια κρατών - μελών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φιλανδία κ.λ.π. Γι αυτό και έχει σημασία αυτή τη φορά η "γκρίνια" που ακούστηκε από ΥΠΟΙΚ την Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες από το Παρίσι παραδέχθηκε την αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί νέα παρέμβαση μακροπρόθεσμα για το χρέος.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment