Οικονομία

Άμυνα… "έπαιξε" σήμερα το Χρηματιστήριο

https://eladanews.gr/economy/amina-epaikse-simera-to-xrimatistirio?6320 EladaNews.gr
Άμυνα… "έπαιξε" σήμερα το Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες, οι οποίες μάλιστα διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας την κύρια διαπραγμάτευση μέσα σε στενό εύρος μόλις έξι μονάδων, αν και η μεταβλητότητα σε επίπεδο τίτλων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 773,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 771,82 μονάδων (-0,51%) και 778,23 μονάδων (+0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.






Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 1.988,76 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.212,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 641,61 μονάδες.


Η αγορά ταλαντεύτηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, αφού δεν κατάφερε σήμερα να βρει ρυθμό. Οι αψιμαχίες μεταξύ αυτών που προτίμησαν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους και εκείνων που "έπαιξαν άμυνα" συνεχίστηκαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί τη γνωστή το τελευταίο διάστημα πλάγια κίνηση πριν επιχειρήσει νέα υψηλά.


Άλλωστε, η εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις των χαρτοφυλακίων φαίνεται ότι θολώνει σταδιακά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα των Καθολικών και τις αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας. Ιδιαίτερα τα ξένα χαρτοφυλάκια δείχνουν να αποσύρονται σταδιακά για τις διακοπές τους, μειώνοντας το ενδιαφέρον τους, με τις μόνες στρατηγικές που είναι σε εξέλιξη να είναι αυτές ενόψει της αυριανής (κατ’ εξαίρεση λόγω αργίας) λήξης των παραγώγων.


Πάντως, θετικά λειτούργησε σήμερα μία ακόμη ανάλυση από ξένους, αυτή τη φορά της Societe Generale, η οποία τονίζει πως η Ελλάδα θέλει να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας. Μάλιστα, επισημαίνει το τεράστιο "μαξιλάρι ρευστότητας" που διαθέτει η χώρα, κάτι που αποτελεί πολύ καλό νέο για τους επενδυτές. Οι αναλυτές της θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα, με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογα με πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της. Μάλιστα, εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να δουν ότι οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πριν αυτοί με τη σειρά τους επιταχύνουν τον ρυθμό των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 26 Απριλίου αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, γεγονός που σταδιακά προεξοφλείται από την αγορά. Επίσης, στις 13 Μαΐου ο MSCI πιθανότατα θα αναβαθμίσει Εθνική και Eurobank στους δείκτες του, με τους αναλυτές να αναμένουν εισροές γι' αυτό.


Παράλληλα, τεχνικά η αγορά βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να μην επιχειρεί προς ώρας τη δοκιμασία με τις 780 μονάδες και τον FTSE 25 να "αναβάλει" το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Η διάσπαση των 780 μονάδων θα θέσει σημαντικές προκλήσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς θα έχει ήδη διανύσει ένα +29% δίχως σημαντικά πτωτικά γυρίσματα.


Στο ταμπλό τώρα, το -2,39% της Grivalia, αλλά και οι άνω του 1% απώλειες σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής και Εθνική.


Στον αντίποδα, η Jumbo ξεχώρισε με το +2,93% που σημείωσε, συνεχίζοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την ανοδική της πορεία, ενώ άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Aegean, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment