Οικονομία

Ανησυχία Θεσμών για παροχολογία και υπερπλεονάσματα

https://eladanews.gr/economy/anisikhia-thesmwn-ghia-parokhologhia-kai-iperpleonasmata?6245 EladaNews.gr
Ανησυχία Θεσμών για παροχολογία και υπερπλεονάσματα

Η συνεχώς εντεινόμενη παροχολογία, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία για τα πλεονάσματα -τα οποία δείχνουν ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε "κούρεμα" της δημόσιας δαπάνης για επενδύσεις- φέρονται να ενόχλησαν τις προηγούμενες μέρες τους Θεσμούς που επέστρεψαν στα γραφεία τους, ολοκληρώνοντας τις διακοπές του καθολικού Πάσχα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσουν "εξηγήσεις" από την ελληνική πλευρά. Και η πρώτη ευκαιρία θα έρθει πολύ σύντομα: στις 2 Μαΐου, όταν συνεδριάζει για το ελληνικό ζήτημα το Euroworking Group, δηλαδή οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ και των θεσμών.


Στην εν λόγω συνάντηση θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο της τριήμερης "αποστολής" των εκπροσώπων των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα (στις 6-8 Μαΐου), με επίσημο στόχο την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα που έχουν ανοίξει.


Στο θέμα της παροχολογίας, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι πιο πολλές από τις εξαγγελίες έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις "μόνιμου χαρακτήρα" και όχι "μη επαναλαμβανόμενου", όπως ήταν τα "μερίσματα".


Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τις δύο νέες εκθέσεις δεσμεύσεων προς τις Βρυξέλλες (για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τα δημοσιονομικά στοιχεία). Μένει λοιπόν να φανεί πώς θα αποτυπωθούν μέσα σε αυτές οι προθέσεις για παροχές που ξεδιπλώνονται από διάφορα κυβερνητικά στελέχη.


Η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα χθες υπό τον Πρωθυπουργό έθεσε ακόμη και θέμα "δομής" των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τούτο επικαλούμενη τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και επιβεβαιώνουν - για τέταρτη συνεχή χρονιά – υπερπλεόνασμα συνολικά της τάξης των 11,5 δισ ευρώ.


Κυβερνητική πρόθεση είναι να δίνεται το περιθώριο παροχών όχι στο τέλος κάθε έτους (όταν επιβεβαιώνεται η δυναμική των πλεονασμάτων), αλλά νωρίτερα. Η πλευρά των δανειστών φέρεται ωστόσο να δίνει έμφαση σε άλλα πεδία και ειδικά στο σκέλος των Δημοσίων Επενδύσεων.


Η επιβεβαίωση ότι μειώθηκαν το 2018 κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική υπεραπόδοση ενόχλησε και πάλι. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει κάνει ήδη σαφές 2 φορές (και στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και κατά την παρουσία του Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα) το ζήτημα της υποεκτέλεσης των επενδύσεων επισημαίνοντας μάλιστα ότι προκαλεί και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ.


Σε κάθε περίπτωση, στο Euroworking Group της 2ας Μαΐου θα πρέπει η ελληνική πλευρά όχι μόνο να "εξηγήσει" τις παροχές τις οποίες επιθυμεί να προωθήσει, αλλά και να αιτιολογήσει επαρκώς το νέο αίτημα: την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Και τούτο όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον τη συνδρομή του Ταμείου ούτως ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις του γερμανικού άξονα για το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής...



Πηγή: capital.gr

Leave a comment