Η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα όχι μόνο της παρούσας αξιολόγησης αλλά και αυτά που ήδη οδήγησαν στην ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 973 εκατ. ευρώ θα καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα αξιολόγηση των Θεσμών. Επιβαρύνει την "εικόνα" της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή θα αποτυπωθεί στην έκθεση που ανακοινώνεται λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές (στις 5 Ιουνίου).
Ο λόγος για την έκθεση της Κομισιόν η οποία γράφεται με εντατικούς ρυθμούς. Θα περιλαμβάνει και τον "λογαριασμό" των παροχών για τον οποίο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Και τούτο δεδομένου ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να βλέπουν δημοσιονομική "τρύπα".
Τι είδαν στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Πριν ακόμα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις για το πακέτο παροχών, είχαν αρχίσει να καταγράφονται οι ενστάσεις για τα υπόλοιπα μέτωπα, αυτά των μεταρρυθμίσεων.
Αιτιάσεις υπήρχαν και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για αλλά "διαρθρωτικά" μέτωπα.
"ΣΟΣ" για κρατικά "φέσια"
Δυσφορία προκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες η είδηση ότι και το Μάρτιο συνέχισαν να αυξάνονται ως οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Και τούτο δεδομένου ότι το εν λόγω κριτήριο αποτελεί ένα συνεχές προαπαιτούμενο της ενισχυμένης εποπτείας, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί (σ.σ. αφού πρώτα είχε απολέσει το στόχο του μηδενισμού τους) για την ομαλή απομείωση τους.
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι οι μεικτές οφειλές αυξήθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί (μετά τις αφαιρέσεις που κάνουν θεσμοί για όσες οφειλές έχουν δικαστικές ή άλλες εμπλοκές) το ύψος των καθαρών οφειλών που μετρώνται ως κριτήριο αξιολόγησης.
Το δημοσιονομικό μέτωπο
Πλέον ο "λογαριασμός" που περιλαμβάνει και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για τις οποίες επίσης κρίνεται η Ελλάδα επιβαρύνεται και από ένα ακόμη μέτωπο: το δημοσιονομικό.
Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε - για μία ακόμα φορά - των κυβερνητικών επιλογών, λέγοντας ότι θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση.
Το ζητούμενο είναι όμως ότι οι θεσμοί φέρεται να επιμένουν σε μία δημοσιονομική τρύπα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, η οποία μάλιστα διευρύνεται το 2020 με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Οδηγεί, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ανάγκη για δημοσιονομικές διορθώσεις το 2020 με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Το τοπίο συμπληρώνεται το τελευταίο διήμερο από τις τοποθετήσεις του οίκου Fitch, αλλά και από τον ΟΟΣΑ που μιλάει για δημοσιονομικούς κινδύνους στη νέα του έκθεση για την οικονομία.
Τα προαπαιτούμενα
Σημειώνεται ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν συνδέεται με πολλά προαπαιτούμενα, καθώς ελέγχει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως και το τέλος Μαρτίου. Το επόμενο μεγάλο ορόσημο είναι η πορεία έως το τέλος Ιουνίου (η οποία συνδέεται και με νέο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος). Οι θεσμοί θέλουν να δουν πώς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει ήδη η χώρα, αλλά και ποια είναι η πορεία προς τον Ιούνιο, αφού ο χρόνος τελειώνει.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι άξονες παρεμβάσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ως συνεχή προαπαιτούμενα την πλήρη διασφάλιση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Ειδική έμφαση δίδεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες), αλλά και στο θέμα της Εγνατίας Οδού και του Ελληνικού.
Επιπλέον, τα 9 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 με βάση την αρχική συμφωνία για την Ενισχυμένη Εποπτεία είναι:
1. Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.
2. Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
3. Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.
4. Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα.
5. Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
6. Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.
7. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο "Yπερταμείο” σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .
8. Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.
9. Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment