Οικονομία

Βουτιά 500 μονάδων ο Dow, νέο χαμηλό έτους για τον S&P

https://eladanews.gr/economy/boytia-500-monadon-o-dow-neo-khamilo-etoys-ghia-ton-sp?7467 EladaNews.gr
Βουτιά 500 μονάδων ο Dow, νέο χαμηλό έτους για τον S&P

Με απώλειες άνω του 2% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve και εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.


Οι δείκτες προσπάθησαν να αντιδράσουν σήμερα μετά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής, με τον Nasdaq να ανακτά για λίγο το θετικό πρόσημο, ωστόσο οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης οδηγώντας στο βαθύ κόκκινο τους δείκτες.


Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε πάνω από 500 μονάδες, διαμορφώνοντας τις συνολικές του απώλειες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σε πάνω από 900 μονάδες. Ο S&P 500, στο μεταξύ, έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P 500 οδεύουν για τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, με τον πρώτο να καταγράφει συνολικές απώλειες 7,8% και τον δεύτερο 7,6% από την αρχή του μήνα.


Δείκτες -Στατιστικά


Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 507,53 μονάδες (-2,11%) διολισθαίνοντας στις 23.592,98 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 54,01 μονάδες (-2,08%) στις 2.545,94 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 156,93 μονάδες (-2,27%) κλείνοντας στις 6.753,73 μονάδες.


Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η American Express (-4,28%), η Procter & Gamble (-4,00%) και η Nike (-3,63%).


Οι επενδυτές περιμένουν αυτή την εβδομάδα την κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μία αύξηση των επιτοκίων, την τέταρτη και τελευταία για φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης.


Η διήμερη συνεδρίαση της Fed –ολοκληρώνεται την Τετάρτη– αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το επόμενο έτος εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αν και τελευταία πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να προτιμήσει να αυξήσει τελικά δύο φορές τα επιτόκια της προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε πάντως την κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, σπάζοντας για άλλη μια φορά την παράδοση που θέλει τους κυβερνήτες να μην σχολιάζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών.


"Είναι απίστευτο που με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και ουσιαστικά χωρίς πληθωρισμό, τον εξωτερικό κόσμο να εκρήγνυται γύρω μας, το Παρίσι καίγεται και η Κίνα είναι πολύ κάτω, η Fed ακόμη εξετάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων", αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ.


Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης απογοήτευσαν τους επενδυτές.


Ειδικότερα, ο δείκτης κατρακύλησε 12,4 μονάδες στις 10,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 23,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 21 μονάδες σε δημοσκόπηση της Econoday.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment