Οικονομία

Διγλωσσία κυβέρνησης εντός και εκτός για υπερπλεόνασμα- παροχές

https://eladanews.gr/economy/dighlossia-kivernisis-entos-kai-ektos-ghia-iperpleonasma-parokhes?6209 EladaNews.gr
Διγλωσσία κυβέρνησης εντός και εκτός για υπερπλεόνασμα- παροχές

Τη διανομή του υπερ-πλεονάσματος (που διαμορφώνεται περί τα 11,5 δισ. ευρώ σε εύρος τετραετίας) για την στήριξη των σχημάτων απομείωσης των NPLs, για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, αλλά και για "δύσκολους καιρούς" αν επιδεινωθούν οι διεθνείς συνθήκες περιγράφει νέα περιοδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. Κάνει επίσης σαφές ότι προς το παρόν για το 2019 δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.


Το δελτίο που δημοσιεύεται τακτικά στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΗΧ στα αγγλικά και απευθύνεται κυρίως στο "εξωτερικό". Περιγράφει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τις ανακοινώσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018. Καθώς ολοκληρώθηκε πριν την ανακοίνωση της S&P, για την απόφασή της να μην αναβαθμίσει - όπως περίμενε η αγορά- την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, σχετική αναφορά δεν υπάρχει.


Δεν υπάρχει βεβαίως και αναφορά για πρόσθετες παροχές, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο στον εσωτερικό οικονομικό "διάλογο". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης επανέφερε το θέμα της 13ης σύνταξης. "Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη", τόνισε σε συνέντευξή του στην Realnews.


Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Το περιθώριο πάντως για επιπλέον παροχές μέσα από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα "φωτογραφίζεται" και στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων. Ο λόγος για την έκθεση που εστάλη στους θεσμούς από την κυβέρνηση και κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα σταθερά πάνω από το 4% του ΑΕΠ αν αφαιρεθούν τα μέτρα που έχει ήδη προϋπολογίσει η κυβέρνηση.


Αποκαλύπτει και την παραδοχή της κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία πλέον θα αναπτύσσεται με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς: της τάξης του 2,3% φέτος οι οποίοι θα μειώνονται προς το 2% έως το 2022.


Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι εν λόγω ρυθμοί ανάπτυξης ταυτίζονται με τις προβλέψεις του οίκου S&P, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν σημάδια επιτάχυνσης, αμβλύνοντας τα μεγάλα αγκάθια των κόκκινων δανείων της υποχρηματοδότησης του ΠΔΕ, δεν πρόκειται να προβεί σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ούτε κατά τη νέα του αξιολόγηση που προγραμματίζει για τον Οκτώβριο.


Τι αναφέρει η έκθεση Χουλιαράκη

Όσο για το νέο δελτίου του υπουργείου Οικονομικών, συντάσσεται από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το όργανο στο οποίο προεδρεύει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Αναφέρει ότι η σωρευτική υπεραπόδοση της περιόδου 2016-2018 "ενισχύει σημαντικά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ενόψει μελλοντικών δημοσιονομικών ή χρηματοοικονομικών κρίσεων. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος όγκος διαθεσίμων θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μέσω της πρόωρης εξόφλησης των πιο ακριβών τμημάτων του χρέους, τη στήριξη πιθανών προγραμμάτων μείωσης των NPLs και την προστασία της Ελλάδας από μελλοντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν λόγω μίας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης".


Επίσης, σε άλλο σημείο του δελτίου για την πορεία του 2019 αναφέρεται στο υπερπλεόνασμα σε ταμειακή βάση, αλλά ξεκαθαρίζει ότι η υπερσυγκράτηση δαπανών που εμφανίζεται ταμειακά οφείλεται "σε μεγάλο βαθμό σε αχρησιμοποίητες πιστώσεις ύψους 982 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά έχουν συσσωρευτεί το 2018. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι αχρησιμοποίητες πιστώσεις δεν αποτελούν διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό...".




Πηγή: capital.gr

Leave a comment