Ελλάδα

Έκρηξη ξένων τουριστών στην Αθήνα, χάνουν έδαφος Κρήτη και Ρόδος

https://eladanews.gr/greece/ekriksi-ksenon-toyristwn-stin-athina-khanoyn-edafos-kriti-kai-rodos?5583 EladaNews.gr
Έκρηξη ξένων τουριστών στην Αθήνα, χάνουν έδαφος Κρήτη και Ρόδος

Τα 18,8 εκατ. έφτασαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, ποσοστό που σε απόλυτο νούμερο μεταφράζεται σε 596 χιλ. περισσότερους επιβάτες.


Τα στοιχεία προέρχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).


Ειδικότερα τον Ιανουάριο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε αύξηση 10,4%, η οποία συνεχίστηκε το Φεβρουάριο με εντονότερο ρυθμό (+17,8%), ενώ τον Μάρτιο σημειώθηκε για πρώτη φορά φέτος μείωση, κατά -0,2%, στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.


Το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε θετικά, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 18,7%. Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ήταν αυξημένες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κατά 2% και 1,4% αντίστοιχα. Τέλος, τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση 4,4%, που συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο με ηπιότερο ρυθμό +1,3%.


Πρωταθλήτρια η Αθήνα

Η Αθήνα, την εξεταζόμενη περίοδο, σημειώνει μεγάλη άνοδο 11,8%, η Θεσσαλονίκη 6,9% και τα περιφερειακά αεροδρόμια +0,4% στις αφίξεις.


Σύμφωνα εντούτοις με την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ, μεικτή είναι η εικόνα στο εννεάμηνο των γεωγραφικών ενοτήτων. Οριακή είναι η αύξηση στα Δωδεκάνησα (+0,2%), όπου η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στην Κάρπαθο και ακολουθεί η Κως. Αντίθετα η Ρόδος παρουσίασε μείωση κατά 0,2%/-4 χιλ. αφίξεις.


Και στην Κρήτη καταγράφεται μείωση -2,2%/-90 χιλ., που οφείλεται πρωτίστως στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (-61 χιλ./-2,0%) και δευτερευόντως στο αεροδρόμιο των Χανίων (-28 χιλ./-2,7%). Πτώση παρατηρείται και στα Ιόνια Νησιά κατά 0,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται μόνο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας (-3,3%).


Στις Κυκλάδες, μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Μύκονο κατά 9,4% και μικρότερη στην Σαντορίνη κατά 2.2%. Τέλος, στην Πελοπόννησο η άνοδος στην κίνηση από το εξωτερικό φτάνει στο εννεάμηνο στο 9,1%, που σύμφωνα με την επεξεργασία του ΙΝΣΕΤΕ προέρχεται εξ’ ολοκλήρου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας (+21,7%).


Οι προβλέψεις της αγοράς

Οι εκτιμήσεις των φορέων της τουριστικής αγοράς δείχνουν πως ο αριθμός των ξένων ξένων επισκεπτών θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2018, αφού και ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων ήταν χαμηλότερα, ενώ υπήρξαν απώλειες μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.


Πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.


Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.


Ανεβασμένες είναι στον αντίποδα οι προσδοκίες για τα τουριστικά έσοδα, μετά την άνοδο της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.






Πηγή: capital.gr

Leave a comment