της Νένας Μαλλιάρα
Ενδιαφέρον από μεγάλα διεθνή funds προσελκύσει η δημιουργία της πρώτης τραπεζικής "bad bank".
Ενώ με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχήμα συλλογικής επίλυσης των NPLs που έχει προτείνει το ΤΧΣ και παράλληλα αναμένεται το πόρισμα των ευρωπαϊκών αρχών και επί της πρότασης που έχει καταθέσει η ΤτΕ, πολύ πιο άμεσες και ουσιαστικές θα είναι οι εξελίξεις γύρω από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην θυγατρική εταιρία διαχείρισης NPLs της Eurobank, την FPS.
H διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή θα ξεκινήσει τυπικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019, αλλά ουσιαστικά έχει ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες του Capital.gr, Pimco, Cerberus και Fortress βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Eurobank, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της FPS.
Η Eurobank, η οποία θα παραμείνει στην FPS με ποσοστό μειοψηφίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή συμμαχία, δεδομένου ότι θα εναποθέσει στην FPS τη διαχείριση όλου του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμισμένων δανείων που εμπίπτουν στη "σφαίρα" των NPEs.
Εκτός αυτού, το deal για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FPS θα αποτελέσει μία σημαντική άμεση ξένη επένδυση και για την ελληνική Οικονομία, αφού θα πρόκειται για ένα deal της τάξεως τουλάχιστον των 300 εκατ. ευρώ, από επενδυτή που θα προσδώσει κύρος και αναβαθμισμένη προοπτική σε μία ελληνική εταιρία (με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει εν συνεχεία για την αγορά των ελληνικών NPLs).
Μέχρι τα τέλη του 2019, η FPS θα έχει υπό διαχείριση δάνεια 30 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αναλάβει από τρίτους προς διαχείριση. Σήμερα η FPS έχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ προέρχονται από τρίτους. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων από "κόκκινα" δάνεια, με γεωγραφική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η FPS θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 7 δισ. ευρώ που θα τιτλοποιήσει η Eurobank, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του deal συγχώνευσης της Τράπεζας με την Grivalia, έχοντας έτσι, πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής, και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate). Σύμφωνα με τις πληροφορίες το 41% των 7 δις ευρώ, αποτελούν δάνεια SMEs και corporate.
Κατόπιν αυτού, η FPS θα μετατραπεί στην "bad bank" της Eurobank, αλλάζοντας μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή οργανωτικό μοντέλο και απασχολώντας προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων.
Σημειώνεται ότι η FPS ήταν η δεύτερη εταιρία διαχείρισης που έλαβε άδεια από την ΤτΕ τον Μάρτιο του 2017. Η εταιρία σύναψε σύμβαση για την εξυπηρέτηση της πρώτης αγοραπωλησίας μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2017, αναλαμβάνοντας το "πακέτο" ανεξασφάλιστων NPLs που εξαγόρασε από την Eurobank, η Intrum.
Στο χαρτοφυλάκιο της FPS προστέθηκε και το δεύτερο "πακέτο" NPLs χωρίς εξασφαλίσεις της Eurobank που εξαγοράστηκε από την B2Kapital, ενώ η τελευταία μετέφερε στην FPS για διαχείριση και το χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων NPLs που είχε αγοράσει από την Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο Venus).
Πηγή: capital.gr
Leave a comment