Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Η νέα ισχυρή τραπεζική άνοδος οδήγησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πολυπόθητη διάσπαση της αντίστασης των 660-663 μονάδων, για την οποία η αγορά "μάζευε" τις δυνάμεις της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επόμενη μεγάλη δοκιμασία με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, η οποία και θα κρίνει την πορεία του τρέχοντος δωδεκαμήνου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,89% στις 667,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 656,23 μονάδων (+0,17%) και 667,87 μονάδων (+1,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,95 εκατ. τεμάχια (2,5 εκατ. στη Eurobank).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,72%, στις 1.751,18 μονάδες, ενώ στο +1,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.101,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,20% στις 450,54 μονάδες.
Η αγορά αποδεικνύει ότι χωρίς τον τραπεζικό κλάδο δεν θα μπορούσε να βγει από την πολύμηνη συσσώρευση στην οποία βρέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο (597-650 μονάδων). Και τραπεζικός κλάδος χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για να τροφοδοτήσει την επόμενη δοκιμασία της αγοράς, η οποία είναι πέριξ των 675 μονάδων. Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες, αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου των 200 ημερών εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες.
Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά δοκίμασε τη διάσπαση του εβδομαδιαίου επιπέδου των 1.750 μονάδων στον FTSE 25. Οι 1.740 μονάδες γίνονται κοντινή επιθετική στήριξη, με τις 1.770 και 1.795 μονάδες να είναι οι επόμενες αντιστάσεις. Αντίστοιχα ο ΓΔ δοκιμάζει κατοχύρωση του εβδομαδιαίου επιπέδου των 663 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα οι 668 μονάδες θέλουν προσοχή, ενώ μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στις 684 μονάδες. Οι 655-660 μονάδες γίνονται στήριξη στην παρούσα φάση.
Βέβαια, όπως αναφέρει ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να παίρνει ανάσες πάνω από το ορόσημο των 400 μονάδων, παραμένοντας όμως αδύναμος στο υπάρχον καθοδικό κανάλι του περασμένου Σεπτεμβρίου, που έχει ακόμα ως κατηφορικό σταθμό τις 340 μονάδες. Εδώ για να γίνει σημαντική αλλαγή στον υπάρχοντα καθοδικό σχεδιασμό, θα πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να υπερκεράσει την περιοχή των 460 μονάδων, ανοίγοντας έτσι οπτικό πεδίο με την ισχυρή αντίσταση των 550 μονάδων.
Για να αλλάξει η εικόνα, θα πρέπει η αγορά να δει εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Άλλωστε, το προσεχές διάστημα τίθεται στην κρίση του SSM η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι τράπεζες με την κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να πείσουν τον SSM ότι την πόρτα του νέου νόμου Κατσέλη δεν θα περάσουν στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς επίσης και ότι οι επιπτώσεις του νόμου στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών θα είναι απολύτως διαχειρίσιμες.
Επίσης, οι τράπεζες θα επιχειρηματολογήσουν ότι σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, ο οποίος πρόσφερε μία "παθητική" προστασία και συντάχθηκε υπό την πίεση των "κόκκινων" δανείων και χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο νέος νόμος έχει διαφορετική φιλοσοφία.
Στο μεταξύ, σήμερα, θετική ήταν η στήριξη και από την αγορά των ελληνικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου παρουσιάζει σήμερα νέα σημαντική αποκλιμάκωση στο 3,77%, μειωμένη κατά έξι μονάδες βάσης ή 1,5% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 10,31%, καταγράφοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση της κύριας αγοράς, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 8,79%, μετά την ανακοίνωση του οίκου FTSE ότι μεταφέρεται στον Emerging Europe Small Cap, από τον Mid Cap σήμερα. Κέρδη 5,77% σημείωσε η Alpha Bank, με τη Eurobank και τη Λάμδα να έπονται με το +3,71% και +3,39% που κατέγραψαν.
Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ενώ άνω του 1% ήταν σε Grivalia, Jumbo, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή. Δύο μετοχές του FTSE 25 βρέθηκαν σε αρνητικά εδάφη, στον αντίποδα, με τη Motor Oil να κλείνει στο -1,42% και τον ΟΛΠ στο -0,12%.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment