Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Η αφαίρεση των τριών τραπεζικών μετοχών, πλην της Alpha Bank, από τον Standard Greece του MSCI ήταν το σινιάλο που πυροδότησε ένα νέο κύμα ισχυρών κλυδωνισμών στον κλάδο, ο οποίος ήδη λαβωμένος και αδύναμος, ρίχνοντας και πάλι σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών στα επίπεδα των 630 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 634,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 630,29 μονάδων (-2,13%) και 641,91 μον. (-0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 48,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,74%, στις 1.668,72 μονάδες, ενώ στο -1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.008,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 7,10% στις 484,21 μονάδες.
Η αγορά αιφνιδιάστηκε από την αφαίρεση των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας από τη σύνθεση του δείκτη Standard Greece του MSCI, αντιδρώντας βίαια απέναντι στις δύο μετοχές οι οποίες έκλεισαν σήμερα με διψήφιες απώλειες. Από την απαγκίστρωση των index trucked funds δεν "γλίτωσε" βέβαια ούτε και η Πειραιώς, εντούτοις η συμπεριφορά της ήταν κατά τι καλύτερη, αφού η φημολογία του προηγούμενου διαστήματος είχε οδηγήσει πολλά κεφάλαια σε διορθώσεις των θέσεών τους.
Και η εξέλιξη αυτή όχι μόνο πλήττει περαιτέρω τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά όπως θα διαφανεί στο επόμενο διάστημα αλλάζει επί τα χείρω ο χαρακτήρας των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιείται στις ελληνικές μετοχές. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αυτή ήταν μια εξέλιξη που θα επηρεάσει αρκετά Long χαρτοφυλάκια, ακόμη και αν δεν είναι index trucked, δηλαδή δεν κινούνται αποκλειστικά με βάση τους δείκτες.
Αντιθέτως, θα ενθαρρύνει τα βραχυπρόθεσμα short χαρτοφυλάκια, που θα βρουν ευκαιρία να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση της αγοράς, όσο μάλιστα θα οδεύουμε προς το τελικό rebalancing, με τελική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι εκροές θα δεσπόζουν στην αγορά. Η Societe Generale τοποθετεί τις εκροές στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και για την Εθνική Τράπεζα τα 23, 34 εκατ. δολ. ή τα 39,87 εκατ. μετοχές.
Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβάρυναν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων με το spread του 10ετούς να εκτοξεύεται στις 413,3 μονάδες βάσης, τη στιγμή που το ιταλικό spread παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 οι οποίες επιμένουν αφού η κυβέρνηση δεν έκανε κάποιο βήμα πίσω σε σχέση με το προσχέδιο, διαμορφώνεται στις 310 μ.β.
Και όλα αυτά, παρά τις θετικές ειδήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση των NPEs (η οποία έχει αρκετό δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση). Για τον κλάδο, όπως τονίζουν οι εγχώριοι αναλυτές, το ζητούμενο παραμένει η επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους. Αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσομακροπρόθεσμα, απορροφώντας όποιες πιέσεις μπορεί να προκληθούν από τέτοιου τύπου "τεχνικούς" λόγους.
Αλλά ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, η αγορά δείχνει να είναι σκεπτική. Και αυτό διότι τα σχέδια ακόμη παραμένουν επί χάρτου, ενώ η φημολογία "μπερδεύει" τις όποιες λύσεις θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ρεαλιστικά. Μάλιστα ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments, σχολιάζοντας τις πρόσφατες διαρροές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος καταρτίζει σχέδιο μείωσης των DTAs και των NPLs των τραπεζών, ανέφερε ότι "είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές".
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 13,20% με την Eurobank να ακολουθεί με το δικό της -9,84%, με τους δύο τίτλους να διακινούν 34 εκατ. τεμάχια, από τα 48 εκατ. της αγοράς. Απώλειες 6,21% κατέγραψε η Πειραιώς, η Alpha Bank έκλεισε στο -2,96%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Grivalia και Σαράντης. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, ο Φουρλής σημείωσε άλμα 2,59%, με την Jumbo και τον Τιτάν να κλείνουν με κέρδη 1,72% και 1,55% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή η Motor Oil
Πηγή: capital.gr
Leave a comment