Οικονομία

Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι δανειστές – Άμεση ανάληψη δράσης από τη νέα κυβέρνηση

https://eladanews.gr/economy/klimakwnoyn-tis-pieseis-oi-daneistes-amesi-analipsi-drasis-apo-ti-nea-kivernisi?5782 EladaNews.gr
Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι δανειστές – Άμεση ανάληψη δράσης από τη νέα κυβέρνηση

Όπως και στο Eurogroup του Μαΐου, έτσι και χθες ο ESM και ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλαβε το ρόλο του "κακού", παρεκκλίνοντας ουσιαστικά του άτυπου προεκλογικού "μορατόριουμ" χαμηλών τόνων και απευθύνοντας ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, για τους κινδύνους που κρύβουν οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2017 (μείωση του αφορολογήτου με παράλληλη εφαρμογή τον αντιμέτρων ελάφρυνσης των βαρών ειδικά στην επιχειρηματικότητα).


Το θέμα Ελλάδα επισήμως χθες έλειπε από την ατζέντα του Eurogroup το οποίο μετετράπη σε έναν μαραθώνιο προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα της εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο νέο προϋπολογισμό. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα στο πλαίσιο του Ecofin που θα θέσει επί τάπητος και το θέμα των εκθέσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (που θα εγκριθούν τον επόμενο μήνα).


Ωστόσο, αυτό που γίνεται σαφές όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές είναι ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ειδικά αυτές των τελευταίων εβδομάδων με τα διαδοχικά κύματα παροχολογίας, έχουν προκαλέσει την συνεχώς εντεινόμενη ανησυχία αλλά και αντίδραση των δανειστών. Ο λόγος για μία αντίδραση η οποία μόνο σε ένα μικρό βαθμό αποκαλύπτεται λόγω του εκλογικού κύκλου.


Ουσιαστικά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις "κάλπες" μοιραία θα έχει μηδενικό χρόνο ανοχής. "Θα πρέπει να απενεργοποιήσει μία σειρά από νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο της" αναφέρουν αρμόδιες πηγές εξηγώντας ότι "οι θεσμοί αλλά και οι αγορές θα περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής το συντομότερο δυνατό".


Οι επιπτώσεις φάνηκαν χθες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις ότι το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής έχει παγώσει και είναι στα χέρια των Ευρωπαίων Εταίρων. Όπως έχει παγώσει και το θέμα της αποστολής του Ταμείου για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.


Τριπλές ριπές από τον ESM


Πολλαπλές ήταν χθες οι αναφορές από τον ESM. Ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε σαφές ότι η παροχολογία των προηγούμενων ημερών θέτει σε κίνδυνο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί γιατί συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους.


Έθεσε επίσης και θέμα "υπερταμειου", κάνοντας σαφές ότι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας η τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των ΔΣ των θυγατρικών του.


Επίσης, στην έκθεση που ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ESM η οποία έλαβε χώρα πριν από το Eurogroup ζητείται να μειωθεί το αφορολόγητο για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που συνδέονται κυρίως με τη μείωση των βαρών στις επιχειρήσεις, αλλά και να μην αναστραφούν οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Έκανε σαφές στην ίδια έκθεση και ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξη, καθώς κρίσιμες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στη μέση και πρέπει να ολοκληρωθούν.


Η αναδρομή στην ελληνική κρίση


Σε μία ξεχωριστή έκθεση/βιβλίο 424 σελίδων την οποία επίσης ανακοίνωσε χθες ο ESM κάνει απολογισμό της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας με πολλαπλές και εκτενείς αναφορές στο ελληνικό ζήτημα. Μέσα από δηλώσεις, γεγονότα και τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών της κρίσης επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη θέση του για το 2014 και το 2015.


Αναφέρει ότι μετά το μέσο του 2014 υπήρχε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ούτως ώστε να βγει από τα μνημόνια όπως αυτό συνέβη τότε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Ωστόσο, όπως εξηγεί στην Ελληνική περίπτωση αυτό χάθηκε οδηγώντας με την αλλαγή κυβέρνησης και όσα ακολούθησαν με τον άμεσο κίνδυνο για Grexit το 2015.


Στο βιβλίο με τίτλο "Περιφρουρώντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης - Η ιστορία του ESM από μέσα", αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 "η Ελλάδα έχασε τον δρόμο της". Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ρέγκλινγκ που περιλαμβάνεται στο βιβλίο τον Ιούνιο του 2015 "ήταν πολύ κοντά στο όριο. Το Grexit ήταν πολύ, πολύ κοντά, και είμαι πολύ χαρούμενος που ήταν δυνατό να αποφευχθεί".


Στο βιβλίο αναφέρεται ότι στα μέσα του 2014 "η Ελλάδα φαινόταν να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία". "Η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, όμως, επιβράδυνε στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η Ελλάδα "έπεσε" υπό το βάρος των πολιτικών αναταραχών και των έξι χρόνων ύφεσης".





Πηγή: capital.gr

Leave a comment