Μαύρη τετραετία θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί η τελευταία για περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτός είναι ο αριθμός της αύξησης των φορολογούμενων οι οποίοι αντίκρισαν την τετραετία 2015-2019 το πιο σκληρό πρόσωπο της Εφορίας επειδή λύγισαν υπό το βάρος των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλε η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη στρατηγική της επιλογή να φορτώσει με φόρους τη μεσαία τάξη, αντί να νοικοκυρέψει και να περιορίσει το κράτος. Σημαντικός αριθμός των φορολογούμενων που βρέθηκαν με μπλοκαρισμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με παγωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και ένα χρέος προς την Εφορία να φουσκώνει μέρα με την ημέρα λόγω των υπερβολικών φόρων.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά για τον μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που ζουν πλέον υπό το βάρος των κατασχέσεων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στο τέλος του 2015 οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους η Εφορία είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 695.074.
Περίπου τριάμισι χρόνια μετά, δηλαδή στο τέλος Απριλίου 2019, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είχαν εκτιναχθεί στους 1.205.540. Πρόκειται για μια καθαρή αύξηση της τάξης των 510.466 φορολογούμενων, οι οποίοι είναι και τα θύματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας γενικά και της φορολογίας ειδικότερα. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια επιβάλλονταν κατασχέσεις σε 580 οφειλέτες του Δημοσίου.
Πολύ μεγάλος ήταν και παρέμεινε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και ο αριθμός των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Στο τέλος του 2015 ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούσαν στην Εφορία ανερχόταν σε 4,3 εκατομμύρια. Στο τέλος Απριλίου ο αριθμός αυτός διαμορφωνόταν σε 3,9 εκατ. Η μείωση αυτή, όμως, είναι παραπλανητική. Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κυρίως για δύο τεχνικούς λόγους. Πρώτον, πολλοί φορολογούμενοι προχώρησαν σε ρύθμιση των φορολογικών τους οφειλών, ενώ σε πολλούς πτωχευμένους οι οφειλές χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Επιπλέον, πολλοί διεγράφησαν από τα μητρώα των οφειλετών λόγω επικαιροποίησης στοιχείων που είχαν να κάνουν με θανάτους φορολογούμενων και οριστική διαγραφή από τα μητρώα οφειλετών επιχειρήσεων που εκκαθαρίστηκαν.
Κλοιός στους οφειλέτες
Η Εφορία έχει δικαίωμα να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 500 ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες. Στην πράξη, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενεργοποιούνται κατά περίπτωση, και συγκεκριμένα σε φορολογούμενους που χρωστούν ποσά από 2.000 ή 3.000 ευρώ και για σημαντικό χρονικό διάστημα (π.χ., άνω των 6 μηνών) δεν δίνουν σημεία ζωής στο δημόσιο ταμείο. Εφόσον η φορολογική διοίκηση αποφασίσει να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση είναι:
- Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.
- Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Έτσι, παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ή μια επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδει το ενοίκιο ή μια οφειλή, αντίστοιχα, στο δημόσιο ταμείο.
- Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.
- Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού. Στην πράξη, σπάνια κατέφυγε τα τελευταία χρόνια σε αυτήν τη λύση, καθώς η ζήτηση για ακίνητα ήταν περιορισμένη. Με τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά, όμως, ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα επισπεύδεται από την Εφορία αναμένεται να αυξηθεί.
"Χρυσός" για τα κρατικά ταμεία
Οι κατασχέσεις και οι ρυθμίσεις οφειλών αποδείχθηκαν "χρυσάφι" για τα κρατικά ταμεία τα τελευταία χρόνια. Εκατομμύρια φορολογούμενοι είδαν χρήματά τους να κάνουν φτερά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ πολλοί "μάτωσαν" μπαίνοντας σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2015 έως και τον φετινό Απρίλιο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στα δημόσια ταμεία μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης το απίστευτο ποσό των 20,8 δισ. ευρώ.
Οι φόροι της 4ετίας
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή δεκάδων νέων φορολογικών επιβαρύνσεων την τελευταία τετραετία. Ήταν το αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης της κυβέρνησης να πληρώσει τον λογαριασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής η μεσαία τάξη.
Την τελευταία 4ετία επιβλήθηκαν δεκάδες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μεταξύ αυτών:
- Αυξήθηκε ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
- Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου, με την εξαίρεση πέντε νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
- Επιβλήθηκε φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το Internet.
- Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.
- Αυξήθηκε ο φόρος στην μπίρα.
- Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.
- Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.
- Αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Επιβλήθηκε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα.
- Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. Airbnb).
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
- Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους, με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.
- Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και, πλέον, το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φτάνουν ακόμα και το 45%.
- Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ αυξήθηκε από το 33% στο 45%.
- Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
- Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
- Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% (επέστρεψε φέτος στο 10%).
- Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment