Ελλάδα

"Μπουρλότο" στη Βουλή - Νομοθετούν μέχρι τελευταία στιγμή

https://eladanews.gr/greece/mpoyrloto-sti-boyli-nomothetoun-mekhri-teleftaia-stighmi?5867 EladaNews.gr
"Μπουρλότο" στη Βουλή - Νομοθετούν μέχρι τελευταία στιγμή

Φωτιά πήρε ξανά η Βουλή από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ανοίξει κανονικά την Ολομέλεια έως τουλάχιστον την Παρασκευή 7 Ιουνίου.


Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ αντιδρούν έντονα στην απόφαση αυτή η οποία έγινε γνωστή πριν λίγο από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ με την κυβέρνηση συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το "Ποτάμι" εκπρόσωπος του οποίου ζήτησε "να μην είναι πολλές οι τροπολογίες".


Από την πλευρά της ΝΔ έγινε γνωστό πως θα αποχωρήσουν πριν ξεκινήσει αύριο η διαδικασία στην Ολομέλεια, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ αναμένεται να αποχωρήσουν (και από τις Επιτροπές) αφού πρώτα την καταγγείλουν την μεθόδευση. Αύριο έχει προγραμματιστεί να κυρωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής δυο διεθνείς συμβάσεις, την Πέμπτη η ψήφιση των Κωδίκων Ποινικής Δικονομίας, και την Παρασκευή η ψήφιση της αποδοχής δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου. Σύμφωνα με τον μεταβατικό Πρόεδρο του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά, οι πέντε βουλευτές του θα αποχωρήσουν εάν η Βουλή μετατραπεί σε "ξενιστή τροπολογιών" , ενώ εκτός του πλήθους, θα εξεταστεί και το περιεχόμενο τους.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή αναμένεται να λειτουργήσει και την... επόμενη εβδομάδα με την επεξεργασία και ψήφιση του νομοσχεδίου Κύρωσης των Δασικών Χαρτών του υπουργείου Περιβάλλοντος!


"Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και στο κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν" υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. "Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της έβδομης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει".


Οξύτατος ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου ο οποίος χαρακτήρισε "ντροπή" το να ανοίγει η Βουλή για νομοθετικό έργο ενώ έχουν ανακοινωθεί εθνικές εκλογές. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας οι οποίοι εισέρχονται αύριο στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής.


Η Α. Θεοπεφτάτου κόβει πρώτη το νήμα


Η βουλευτής του Συριζα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου "κόβει" πρώτη το νήμα στην άτυπη κούρσα κατάθεσης βουλευτικών τροπολογιών. Η κ. Θεοπεφτάτου κατέθεσε δυο τροπολογίες εκ των οποίων η μία αφορά το ύψος και την κλίση της στέγης στα σπίτια της εκλογικής της περιφέρειας, της Κεφαλονιάς!


Με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για το περιβάλλον, η κ. Θεοπεφτάτου ζητάει το μέγιστο ύψος της στέγης στα σπίτια του νησιού να φτάνει τα 2 μέτρα αντί για 1,60 που είναι σήμερα!


Η Κύρωση της Σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν και η Κύρωση του Συμφώνου της Ναγκόγια εισέρχονται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.


Υπουργική τροπολογία "τακτοποίησης" εργαζομένων ΟΤΑ


Μετά τις... τέσσερις έως τώρα βουλευτικές τροπολογίες της κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου, κατατέθηκε η πρώτη υπουργική που αφορά παράταση συμβάσεων εργασίας στους ΟΤΑ.


Η τροπολογία "Παράταση διάρκειας των συμβάσεων εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της Προκήρυξης 3Κ/2018 (τ. Α.Σ.Ε.Π. 4/2018)" κατατέθηκε στην Κύρωση Σύμβασης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.


Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.


Στη Βουλή και η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου


Κατατέθηκε στην Βουλή η κύρωση των συμβάσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμένεται να είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου.


Το νομοσχέδιο αφορά σειρά συμβάσεων αποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος από το ελληνικό δημόσιο, σε τομείς που είχαν συμφωνήσει (ενίσχυση εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, εξοπλισμός, συντήρηση κλπ).


Η "Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Έργα V και V1 της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας" θα είναι άνευ απροόπτου, το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, πριν αυτή κλείσει για τις εθνικές εκλογές.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment