Πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη εφ’ όρους ζωής στους ανασφάλιστους συζύγους συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα 67 έτη τους εξετάζει ο ΕΦΚΑ.
Η σχετική εισήγηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, θα βρίσκεται στην ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερ-φορέα της κύριας ασφάλισης και προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, τη παροχή μόνιμη ασφαλιστικής ικανότητας για την παραπάνω κατηγορία (δηλ. όσων υπερβαίνουν τα 67 έτη) προστατευομένων μελών των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως του φορέα ή τομέα από τον οποία πήραν σύνταξη (δηλ. του τέως ΙΚΑ ή του τέως ΟΑΕΕ κλπ.)
Δηλαδή, βάσει του σχετικού σχεδίου, με αυτό τον τρόπο, θα καταστούν ενιαίοι οι όροι παροχής αυτού του δικαιώματος για τους εν λόγω έμμεσα ασφαλισμένους,δηλαδή θα πάψουν να ισχύουν οι ειδικές ρήτρες που ισχύουν σε κάθε ένα από τα τέως ταμεία κύριας ασφάλισης.
Παράλληλα, όμως, θα προηγηθεί έλεγχος από τον ΕΦΚΑ για το αν η ασφαλιστικά "προστατευόμενη" σύζυγος (ή αντίστοιχα, ο ασφαλιστικά "προστατευόμενος" σύζυγος) του (ή της) συνταξιούχου πληροί το κριτήριο της εν λόγω "προστασίας", δηλαδή να παραμένει ανασφάλιστος.
Αναλυτικότερα, η σχετική εισήγηση την οποία θα εξετάσει την ερχόμενη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, αναφέρει πως μετά τη συνταξιοδότηση τους, οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, έχουν ασφαλιστική ικανότητα εφόρου ζωής. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις εκτός από εκείνης της σύνταξης αναπηρίας στις οποίες χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με το χρονικό διάστημα που ορίζουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σημειώνεται στην ίδια εισήγηση.
Δικαίωμα, όμως, ασφαλιστικής ικανότητας έχουν και τα μέλη οικογένειας (σύζυγοι) εφόσον δεν ασφαλίζονται από δικό τους δικαίωμα στον Ε.Φ.Κ.Α. ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό εκτός ΕΦ.Κ.Α.
Επειδή, ωστόσο, παράλληλα, η ασφαλιστική ικανότητα τόσο των άμεσα συνταξιούχων όσο και των προστατευόμενων μελών χορηγούνται ακόμη από τον πρώην Φορέα ασφάλισης στον οποίο ανήκει η παραπάνω κατηγορία και δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για τα προστατευόμενα μέλη( στον π. Ι.Κ.Α. άνω των 65 ετών είναι εφόρου ζωής ενώ σε άλλους φορείς π.χ. OAEE, ETAA) η ανανέωση γίνεται κάθε χρόνο ανεξαρτήτου ηλικίας).
Με βάση τα παραπάνω, με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας, σε όλα τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι) των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, τίθεται προς απόφαση στο ΔΣ η πρόταση για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας άνω των 67 ετών εφ' όρου ζωής. Αυτό, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος του δικαιώματος . Δηλαδή θα ελέγχεται αν δεν υπάρχει δικό τους δικαίωμα στην ασφάλιση και, έτσι, εξακολουθούν να παραμένουν μέλη οικογένειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Ο έλεγχος αυτών, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, θα πρέπει να πραγματοποιείται μηχανογραφικά κάθε χρόνο για όλα τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι) των συνταξιούχων του Ε.Φ.Κ.Α.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment