Οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος "χτύπησε" και το Χρηματιστήριο

https://eladanews.gr/economy/o-emporikos-polemos-khtypise-kai-to-xrimatistirio?6078 EladaNews.gr
Ο εμπορικός πόλεμος "χτύπησε" και το Χρηματιστήριο

Για μία ακόμη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, κλείνοντας τελικά με ισχυρές απώλειες και κάτω από τις 730 μονάδες, με την αντίδραση της Παρασκευής να πέφτει στο κενό.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 724,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 724,53 μονάδων (-1,56%) και 737,86 μον. (+0,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.


Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50%, στις 1.876,83 μονάδες, ενώ στο -1,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.106,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,65% στις 583,08 μονάδες.


Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, λόγω της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ΧΑ, το οποίο βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επενδυτών σε περιόδους risk off. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και στη Wall Street, ξεπέρασαν το 1%, ενώ κατά διαστήματα έφταναν και το 2,5%, με το ΧΑ να δέχεται τα κύματα της παγκόσμιας επενδυτικής αναδίπλωσης.


Η ίδια αναδίπλωση επηρέασε και την αγορά ομολόγων, με τους ελληνικούς τίτλους να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι σήμερα στο 3,567%, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,483% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2018 (νυν 6ετές) διαμορφώνεται στο 3,1% (στο 2,52% ήταν το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον Απρίλιο).


Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, θα αναβάλλουν και την έκδοση του επταετούς ομολόγου που είχε σχεδιασθεί για την επόμενη εβδομάδα, άγνωστο μέχρι πότε, καθώς το αρνητικό κλίμα στις αγορές αποτρέπει το οικονομικό επιτελείο από την αρχική του απόφαση. Η έξοδος της χώρας στις αγορές, η τελευταία για φέτος, ήταν ένας σημαντικός καταλύτης για τους ξένους κυρίως επενδυτές στο ΧΑ, οι οποίοι βλέπουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη αρκετά ευάλωτα στις εξωγενείς εξελίξεις και όχι μόνο.


Διότι δεν είναι μόνο το διεθνές κλίμα που επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών στη χώρα, το οποίο οδηγούν οι νέες εξαγγελίες Τσίπρα. Το ΧΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και έχουν προεκλογικό και όχι αναπτυξιακό "χαρακτήρα", θεωρώντας πως οι θεσμοί δεν θα εγκρίνουν τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για χαμηλότερα πλεονάσματα από τα συμφωνηθέντα.


Ίσως βέβαια η εμπιστοσύνη της αγοράς βελτιωθεί ελαφρώς το επόμενο διάστημα, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Η Deustche Bank πάντως αναμένει πτώση των επαναλαμβανόμενων εσόδων λόγω εποχιακών κυρίως παραγόντων, ενώ ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα κυμανθεί στο 3%. Επίσης, αναμένει πως τα έσοδα προ προβλέψεων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα μειωθούν κατά 26% στο πρώτο τρίμηνο, οδηγούμενα κυρίως από την Alpha Bank και σε μικρότερο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα.


Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε με απώλειες 8,52%, με την ΕΧΑΕ να την ακολουθεί, αφού έκλεισε με πτώση 5,02%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Eurobank, Alpha Bank και Φουρλής.


Οι απώλειες σε Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Λάμδα, Coca Cola, Εθνική και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Aegean. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ κέρδη της τάξεως του 0,5% σημείωσαν οι ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment