Οι πρόωρες εκλογές και η σημαντική νίκη της ΝΔ "ανοίγουν" την πόρτα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, την οποία είχαν κλείσει οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν ανησυχίες στις αγορές και οδήγησαν σε προειδοποιήσεις από αναλυτές και θεσμούς. Η αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη είναι από τους βασικότερους παράγοντες που οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν μερικές ημέρες η Fitch σε έκτακτη έκθεσή της τόνισε πως το νέο πακέτο παροχών αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή πολιτικής από ό,τι ανέμενε, αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους πιστωτές, ενώ προειδοποίησε πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας. Η Moody's στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα είχε προειδοποιήσει πως το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν μεταξύ άλλων φανεί πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει υποχωρήσει, με την αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ή με την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ουσιωδώς πιο αδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αρνητική εξέλιξη για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρείται από τον οίκο και η αύξηση των εντάσεων με τους δανειστές.
Η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα αφαιρεί όλους τους παραπάνω κινδύνους καθώς σύμφωνα με μπαράζ εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους, η φιλική προς την αγορά και την οικονομία ατζέντα της θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς και τις προοπτικές της χώρας. Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολόγων αντικατοπτρίζει άλλωστε αυτές τις προσδοκίες. Έτσι, οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν προσδοκίες πως οι οίκοι αναμένεται να επισπεύσουν τις αναβαθμίσεις τους σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία στην παρούσα φάση παραμένει μακριά, να έρχεται όλο και πιο κοντά.
Οι επόμενες αξιολογήσεις που έχουν οριστεί από τους 4 μεγάλους οίκους είναι οι εξής: στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody's, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από τον καναδικό οίκο DBRS. Ωστόσο πάντα υπάρχει η πιθανότητα επίσπευσης μίας αξιολόγησης εάν το "επιβάλουν" οι εξελίξεις.
Η Moody's είχε υπογραμμίσει πως το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν μια ισχυρά προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές και εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα για ακόμη περισσότερες φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Μια θετική αξιολόγηση θα απαιτούσε επίσης μια γρηγορότερη του αναμενόμενου μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους -που συνδέεται πιθανότατα με τη συνεχή έντονη οικονομική ανάπτυξη με την ενίσχυση των επενδύσεων- και με σημαντική βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα.
Από την πλευρά της η S&P είχε επισημάνει πως οι γενικές εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα κινηθεί στο 2,4%, ωστόσο, όπως τονίζει, "βλέπει" δυνατότητες για ισχυρότερα αποτελέσματα εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό.
Ο οίκος είχε σημειώσει παράλληλα, πως τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.
Το θετικό outlook που δίνει ο οίκος στη χώρα, όπως είχε επισημάνει, σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική της ανάκαμψη. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από στοιχεία που θα επιβεβαίωναν πειστικά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενίσχυαν τη δυναμική της ανάπτυξης, ενώ άλλο πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment