Οικονομία

Πετρέλαιο: Πτώση 11% σε μία εβδομάδα

https://eladanews.gr/economy/petrelaio-ptwsi-11-se-mia-evdomada?7421 EladaNews.gr
Πετρέλαιο: Πτώση 11% σε μία εβδομάδα

Νέα μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τις πληροφορίες, που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να προχωρεί σε μεγαλύτερη των αρχικών σχεδίων της μείωση της προσφοράς. Οι επενδυτές θεωρούν ότι δεν είναι η η προσφορά η μεγάλη ανησυχία, αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τη στροφή σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας, που περιορίζουν την «δίψα» των καταναλωτών για μαύρο χρυσό.


Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 2% στα 53,25 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017. Σε εβδομαδαία βάση έχει υποχωρήσει 11%. Παρόμοια είναι η εικόνα για το φθηνότερο αμερικανικό αργό (WTI), που σήμερα υποχωρεί στα 45,5 δολάρι το βαρέλι.


Οι απώλειες εντείνονται από τον εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών και την τάση των επενδυτών να απομακρύνονται από το ρίσκο ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως σχολίαζαν traders στο Reuters. Θα πρέπει λοιπόν μάλλον να περιμένουμε το νέο έτος για να δούμε εάν μπορούν οι παρεμβάσεις της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές ή θα συνεχιστεί ο κατήφορος αυτός, που θέτει υπό πιέση τις παραγωγούς χώρες, αλλά εξελίσσεται σε πολύτιμο σύμμαχο των χωρών, που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με εισαγωγές.


Πηγή: naftemporiki.gr

Leave a comment