Του Γ. Αγγέλη
Η απόφαση από πλευράς ΥΠΟΙΚ είναι ειλημμένη, αλλά μένει να συζητηθεί και επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο του ESM, προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για τη σταδιακή προεξόφληση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ, που ανέρχεται σε 9,5 περίπου δισ. ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ οι σχετικές ζυμώσεις θα οριστικοποιηθούν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την μερική και βήμα το βήμα προεξόφληση του υπολοίπου του δανείου.
Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, στη βάση αυτού του πλαισίου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να διατηρηθούν υπόλοιπα προς αποπληρωμή μέχρι και το 2022, ήτοι για ολόκληρη την περίοδο που το ελληνικό δημόσιο είναι δεσμευμένο με την υποχρέωση επίτευξης "πρωτογενών πλεονασμάτων” της τάξης του 3,5%. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2022 η ετήσια υποχρέωση προς το ΔΝΤ με την σημερινή διάρθρωση του χρέους είναι 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 η ετήσια υποχρέωση είναι 1,38 δισ. ευρώ, με τελευταίο έτος κανονικής αποπληρωμής το 2024 με 312 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ θα γίνει μέσω της αγοράς με την έκδοση τίτλων των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης στις αντίστοιχες διάρκειες είναι στην τρέχουσα συγκυρία υποδιπλάσιο εκείνου του δανείου του ΔΝΤ...
Οι πράξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν το κλίμα για την υποδοχή των νέων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν θετικά την διαβάθμιση του ελληνικού χρέους από τους Οίκους αξιολόγησης, με πρώτη στην σειρά εκείνη της S&P στις 26 Απριλίου.
Παρ' όλα αυτά όμως το ελληνικό χρέος θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει να παραμένει εκτός των προϋποθέσεων ένταξής του στα προγράμματα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, που πρόκειται να ξεδιπλωθούν την επόμενη περίοδο λόγω της διεθνούς συγκυρίας.
Με άλλα λόγια τα μη επιλέξημα ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ, θα συνεχίσουν να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες για την άντληση "φθηνής” ρευστότητας από τα προγράμματά της. Επίσης θεωρείται μάλλον βέβαιο οτι "οι σκληροί” στο ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να κρατούν σε ισχύ τα εξαιρετικά περιορισμένα όρια κατοχής (ελληνικών) κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες που είχαν τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρ' ότι οι συνθήκες που τότε είχαν αποτελέσει την αιτία του μέτρου αυτού έχουν εκλείψει...
Πηγή: capital.gr
Leave a comment