Μπορεί το ενδιαφέρον όσον αφορά την έκθεση των θεσμών να επικεντρώνεται στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη φετινή χρονιά, ωστόσο από αύριο αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο και όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα «προαπαιτούμενα» που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
H έκθεση αναμένεται να εμπεριέχει πολλές σελίδες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί -αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν- στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -η οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κινητικότητα-, η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις), η προώθηση του Κτηματολογίου (όπου ο αρμόδιος φορέας αναγκάζεται να δίνει τη μία παράταση μετά την άλλη) κ.ά.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς η έκθεση αναμένεται να αποτυπώνει τους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τόσο για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων όσο και για την επίπτωση που θα έχουν στην ελληνική οικονομία-, ωστόσο ως προς την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων αναμένεται ότι θα παραπέμπει στη συλλογή περισσότερων στοιχείων το φθινόπωρο. Πιο αναλυτικοί αναμένεται να είναι οι συντάκτες της έκθεσης όσον αφορά τα «προαπαιτούμενα» της 3ης και της 4ης αξιολόγησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Οφειλόμενες» αλλαγές
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρέμεναν μέχρι και το τέλος Μαρτίου πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατακόρυφη μείωση μέχρι και το τέλος Μαΐου (σ.σ.: τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων τον Απρίλιο αναμένεται να δοθούν αύριο στη δημοσιότητα). Η κριτική στάση της Κομισιόν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ειδικά μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη επιβράδυνση στον ρυθμό απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στο γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, αλλαγή που αποτελεί βασικό «προαπαιτούμενο» της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να σχολιαστεί και το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις για την καλύτερη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο σχολιασμός της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Είναι πάγια θέση των Ευρωπαίων ότι αυτές οι πολιτικές λειτουργούν αρνητικά για τη λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών». Βέβαια, ποσοτικά στοιχεία δύσκολα θα υπάρξουν, καθώς τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σχετικά με τα φορολογικά έσοδα αφορούν περίοδο προγενέστερη της ενεργοποίησης της ρύθμισης.
Για το Κτηματολόγιο, το χρονοδιάγραμμα που έχει ενσωματωθεί στη μεταμνημονιακή συμφωνία είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικό, έτσι δεν αναμένεται ότι θα ασκηθεί αρνητική κριτική για τις παρατάσεις που δίδονται από την αρμόδια εταιρεία. Από την άλλη, περισσότερο επικριτική αναμένεται να είναι η στάση για:
* Τις καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας.
* Για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
* Για την προώθηση του σχεδίου περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
* Για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη ταχεία πρόοδος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ.: η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά τις 20 Ιουνίου). Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, πρακτικά θα μπορούν να προχωρήσουν από Σεπτέμβριο, καθώς δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εκποιήσεις ακινήτων σε προεκλογική περίοδο, ούτε τον Αύγουστο.
Ολόκληρο κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί, τέλος, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην προωθούμενη πώληση των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, στη διαδικασία για τη διάθεση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στην πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην Εγνατία Οδό, στη ΔΕΠΑ και στα περιφερειακά λιμάνια.
Εκτός ατζέντας
Πάντως στο χθεσινό Euro Working Group, που προετοίμασε την ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου, η Ελλάδα δεν ήταν στα υπό συζήτηση θέματα. Άλλωστε η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και όχι από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο EWG εστιάστηκε στην περίπτωση της Ιταλίας και την πορεία σύγκλισης των δημοσιονομικών της στόχων.
Πηγή: naftemporiki.gr
Leave a comment