Οικονομία

Σε υψηλά 3 μηνών το Χρηματιστήριο με τραπεζικό άλμα 6%

https://eladanews.gr/economy/se-ipsila-3-minwn-to-xrimatistirio-me-trapeziko-alma-6?5507 EladaNews.gr
Σε υψηλά 3 μηνών το Χρηματιστήριο με τραπεζικό άλμα 6%

Μία ανάσα από τις 890 μονάδες, τις οποίες είχε να δει από τις αρχές Αυγούστου, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας ένα εντυπωσιακό ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο συνοδεύτηκε και με σημαντική άνοδο του τζίρου σχεδόν σε όλο το εύρος του ταμπλό. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε υψηλά 17 μηνών, καταγράφοντας άλμα άνω του 6%.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,17% στις 889,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 871,35 μονάδων (+0,05%) και 891,00 μονάδων (+2,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.






Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,93%, στις 2.242,99 μονάδες, ενώ στο +1,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.215,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,05% στις 903,34 μονάδες.


Πάνω από τις 900 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης σήμερα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018, με την Εθνική να διαπερνά την "οροφή" των 3 ευρώ. Ήταν ένα "ξέσπασμα" των τραπεζών που κυοφορήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ η "στάση" των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου εξασφάλισε την απαραίτητη ρευστότητα για να οδηγηθεί ο κλάδος σε υψηλότερα επίπεδα.


Και με τη βοήθεια των τραπεζών, η σημερινή ήταν μια εντελώς διαφορετική συνεδρίαση, με το ΧΑ όχι μόνο να διαπερνά με ευκολία την αντίσταση των 872-875 μονάδων, αλλά και να ανεβάζει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, από τα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Και αυτό συμβαίνει όταν η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων βρέθηκε σε θετικά εδάφη, συμβάλλοντας στην ανοδική κίνηση.


Με τη σημερινή συνεδρίαση, επίσης, το ΧΑ διέρρηξε το στενό εύρος διακύμανσης των 850-880 μονάδων στο οποίο κινήθηκε το προηγούμενο δίμηνο, καθώς τα επίπεδα των 890 μονάδων είχε να τα δει από τις αρχές Αυγούστου. Πλέον έχει μπροστά του το δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο άφησε από την ημέρα των εκλογών του καλοκαιριού, κάτι όμως που θα απαιτήσει ισχυρούς καταλύτες για να το πετύχει.


Αν και αύριο θα πραγματοποιηθεί η λήξη των παραγώγων σε επίπεδο δεικτών και αναμένεται η σχετική νευρικότητα στην αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν σήμερα ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς επιβεβαίωσαν το θετικό σενάριο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ξεπερνώντας μια μακρά περίοδο αμφισβήτησής του. Ίσως βέβαια δούμε μια "στάση" στα τρέχοντα επίπεδα πριν δοκιμαστούν οι 900 μονάδες, με αρκετούς πωλητές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν τη ρευστότητα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου.


Πάντως, όπως επισημαίνεται τα χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να τοποθετηθούν στο τριήμερο της ανόδου και απορρόφησαν με ευκολία την προσφορά των εγκλωβισμένων από τις αρχές Αυγούστου θα αποτελέσουν ένα καλό ανάχωμα σε όποιες κινήσεις profit taking εκδηλωθούν, με την αγορά να αναμένεται να δοκιμαστεί τις επόμενες συνεδριάσεις.


Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Alpha Bank σημείωσαν άλμα 6,6%, με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της 5,99%. Κέρδη 4,77% σημείωσε ο Ελλάκτωρ, η Coca Cola έκλεισε στο +4,67%, ενώ Βιοχαλκο και Πειραιώς ολοκλήρωσαν με άνοδο 3,64% και 3,33% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Cenergy, Σαράντη και ΕΧΑΕ.


Τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo, Motor Oil και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ο Titan έκλεισε με πτώση 0,22%, ενώ ο ΟΛΠ βρέθηκε στο -1,07%.





Πηγή: capital.gr




Leave a comment