Οικονομία

Συνεχίστηκε το τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο 22

https://eladanews.gr/economy/sinekhistike-to-trapeziko-sell-off-sto-xrimatistirio-22?7190 EladaNews.gr
Συνεχίστηκε το τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο 22

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα


Μετά από μια... επεισοδιακή συνεδρίαση τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να μαζέψει ελαφρώς τις απώλειες του στο τέλος, από το -2% που έφτασαν ενδοσυνεδριακά, με τη βοήθεια κυρίως της αντίδρασης μερικών μη τραπεζικών τίτλων.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 622,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 617,11 μονάδων (-2,03%) και 632,22 μον. (+0,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,2 εκατ. τεμάχια, καθώς πραγματοποιήθηκε "πακέτο" για το 20% της Ιντρακατ.




Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, στις 1.656,86 μονάδες, ενώ στο -0,4% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 999,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,06% στις 411,73 μονάδες.


Από σκληρή δοκιμασία πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε να χάνει έως και 2%, αφού ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρό σφυροκόπημα. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι οι απώλειες της Εθνικής και της Alpha Bank έφτασαν ακόμη και το - 10%, αφού έγινε γνωστό από το πρακτορείο Reuters ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει αυστηρότερους κανόνες για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Το δημοσίευμα αυτό δεν επηρέασε μόνο τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βέβαια κατάφερε να μαζέψει αρκετά στο τέλος τις απώλειές του, αλλά και τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν επίσης κάτω υπό μεγάλη πίεση. Βέβαια, οι συστάσεις αυτές της ΕΚΤ δεν έχουν διατυπωθεί επισήμως, επομένως ουδείς γνωρίζει σε ποια προβληματικά δάνεια αναφέρονται.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη Βουλή σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, κάτι που η αγορά ανέμενε και παρακολούθησε, αφού σε εξέλιξη πλέον βρίσκεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το αποτέλεσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι προδιαγεγραμμένο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τις 151 ψήφους που χρειάζεται προκειμένου να κυβερνήσει με νέα πλειοψηφία έως την προσφυγή στις κάλπες (είτε τον Μάιο είτε ακόμη και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας).


Το βασικό όμως διακύβευμα είναι εάν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί, ώστε να μην σταματήσει η ήδη αργή διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Εάν δεν μπορεί, τότε είναι προτιμότερο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές άμεσα, συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο C. Fraser της TS Lombard, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές: θα ήταν σίγουρα καλύτερες από μια ξεδοντιασμένη κυβέρνηση μειοψηφίας και πιθανόν να φέρουν την φιλική προς την επιχειρηματικότητα αντιπολίτευση στην εξουσία".


Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρεί και η JP Morgan τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες και αναμένει νίκη της Νέα Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία. Όπως επισημαίνει ακόμη και να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή αύριο, η ευάλωτη πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση Τσίπρα σημαίνει πως οι πιθανότητες διάλυσής της νωρίτερα από τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά ισχυρές.


Σε κάθε περίπτωση οι επικείμενες εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης S&P. Σύμφωνα με τον οίκο, ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018, ενόψει της οποίας οι δανειστές είχαν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.


Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε τελικά με απώλειες 7,41%, με την Alpha Bank να χάνει 6,25% και την Πειραιώς 3,55%. Απώλειες 2,3% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και Grivalia. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Coca Cola, Jumbo, Τιτάν, Λάμδα, ΟΛΠ και Φουρλής.


Στον αντίποδα, ο Σαράντης αντέδρασε κλείνοντας με κέρδη 3,12%, ο Μυτιληναίος σημείωσε άλμα 2,67%, ενώ Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ έκλεισαν στο +1,43% και +1,01% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment