Της Νένας Μαλλιάρα
Την επιτάχυνση των εξελίξεων στο ξεκαθάρισμα των ξενοδοχειακών NPLs των τραπεζών, ανοίγει η ολοκλήρωση της πρώτης μεταβίβασης ξενοδοχείου με τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε την διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου Lakitira στην Κω, ολοκληρώνοντας την μεταβίβασή του στον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη. Ο τελευταίος είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό πώλησης του ξενοδοχείου στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, κατεβαίνοντας στον πλειστηριασμό μαζί με την TUI και προσφέροντας τίμημα 62.901.000 ευρώ για τις τρεις μονάδες που ανήκουν στο συγκρότημα Lakitira. Συγκεκριμένα, για το Χελώνα Resort, 5 αστέρων με 248 κλίνες, το Lakitira Suites, 5 αστέρων με 83 κλίνες και το Lakitira Resort, 4 αστέρων με 294 δωμάτια.
Η ολοκλήρωση της περίπτωσης Lakitira, την οποία χειρίστηκαν η Deloitte και το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Αγγελίδης και Συνεργάτες, θα δρομολογήσει σειρά εξελίξεων στο χώρο των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες γίνονται αποδέκτες έντονου ενδιαφέροντος από ξένους αλλά και από εγχώριους ξενοδόχους, για απαξιωμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα, συμφωνούν με τις τράπεζες να "χτυπήσουν" αρχικά οι ίδιες ξενοδοχεία που βγάζουν σε πλειστηριασμό και να τους τα μεταπωλήσουν με τίμημα 30% υψηλότερο. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων ξεπερνούν τους 100.
Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αυτή, μία ακόμη "πολύπαθη" υπόθεση ξενοδοχείου που σέρνεται εδώ και 4 χρόνια, περνά στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν στο Εφετείο της Ρόδου έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κω με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση υπαγωγής της "Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε." σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εξετάζοντας να εκκινήσουν εκ νέου τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό ξενοδοχείων της εταιρίας. Τα ξενοδοχεία Κυπριώτη, από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κω, περιλαμβάνουν πέντε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort) και πέντε (Panorama Hotel, Maris Suites) αστέρων, με συνολικά 5.079 κλίνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία Κυπριώτη εκδηλώνει το fund KSL Capital.
Η άνοδος του τουρισμού δημιουργεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, γεγονός που αντανακλάται στη βελτίωση των τιμών πώλησης ξενοδοχείων και διευκολύνει την αποκλιμάκωση του (υψηλότερου του μέσου όρου της αγοράς άλλοτε) δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς ξενοδοχεία. Στην ίδια κατεύθυνση, το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ξένα funds για τουριστικά ακίνητα (όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, επτά στα δέκα funds θέλουν να αγοράσουν τουριστικά ακίνητα για να τα λειτουργήσουν), δημιουργεί συνθήκες για ταχύτερη μείωση των τουριστικών NPLs και μέσω πωλήσεων εξειδικευμένων χαρτοφυλακίων.
Λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου στον ξενοδοχειακό κλάδο, η περίπτωση της Eurobank είναι ενδεικτική για την προοπτική της επιτάχυνσης της μείωσης των ξενοδοχειακών NPLs. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εσωτερική μελέτη της τράπεζας δείχνει μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στον ξενοδοχειακό τομέα στο 34% σήμερα από 40% το 2016. Από το 34% των συγκεκριμένων NPLs, η τράπεζα έχει προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις, αλλά δεν έχει ακόμη εισπράξει το τίμημα στο 7% των δανείων (πρόκειται για δάνεια όπου ο πλειστηριασμός βρίσκεται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας ή δεν έχει εγκριθεί η απόφαση του πλειστηριασμού ή πρέπει να τρέξει δεύτερος ή τρίτος πλειστηριασμός).
Αν αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσοστό, τα προβληματικά ξενοδοχειακά δάνεια της τράπεζας μειώνονται στο 27%. Από το ποσοστό αυτό, στο 6% η τράπεζα έχει δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης και φαίνεται ότι σε 1 – 2 χρόνια τα δάνεια αυτά θα έχουν θεραπευθεί. Κατόπιν αυτού, με τα τρέχοντα δεδομένα, μετά από μια διετία, τα ξενοδοχειακά NPLs της Eurobank θα έχουν υποχωρήσει στο 21%.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment