Οικονομία

Στοιχεία σοκ – Άλμα των οφειλετών τον Σεπτέμβριο – Αυξήθηκαν κατά 584.979 όσοι έχουν χρέη στην εφορία

https://eladanews.gr/economy/stoikhia-sok-alma-ton-ofeiletwn-ton-septemvrio-auksithikan-kata-584979-osoi-ekhoyn-khrei-stin-eforia-2?7779 EladaNews.gr
Στοιχεία σοκ – Άλμα των οφειλετών τον Σεπτέμβριο – Αυξήθηκαν κατά 584.979 όσοι έχουν χρέη στην εφορία

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Την ώρα που η πορεία των εσόδων πάει ιδιαίτερα καλά και το πλεόνασμα αναμένεται εφέτος να φτάσει σε ύψη ρεκόρ, την ίδια ακριβώς ώρα πάνω από τους μισούς φορολογούμενους χρωστάνε στην εφορία. Μόνο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλοι 584.979 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, έστω και ποσά μικρά.

Αυτά προκύπτουν μεταξύ των άλλων, από την άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο επικεφαλής του Γραφείου και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έδωσε χθες στοιχεία που πραγματικά σοκάρουν και δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού, έστω και αν η συγκεκριμένη φράση δείχνει να έχει γίνει κλισέ.


Παράλληλα με όλα τα δυσοίωνα στοιχεία, ο Φρ. Κουτεντάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το 2018 θα κλείσει με υπέρβαση του βασικού δημοσιονομικού στόχου κατά μια ποσοστιαία μονάδα – δηλαδή στο 4,5% αντί για 3,5% .


Σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των φορολογουμένων με χρέη μόνο προς την εφορία, εκτινάχθηκε στα 4.312.395 άτομα. Δηλαδή, οι μισοί και πλέον φορολογούμενοι χρωστούν.


Μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από το β’ στο γ’ τρίμηνο, οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 584.979 άτομα ενώ ο αριθμός των 4,3 εκατομμυρίων αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν είχαν οφειλές στην Εφορία.


Η μεγάλη αύξηση, οφείλεται στο γεγονός ότι προστέθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου 312.812 άτομα τα οποία χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 ευρώ. Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την αδυναμία αποπληρωμής ακόμη και μικρών ποσών. Ανάλογη είναι η εικόνα και από την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού, οι οφειλέτες στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στα 1,4 εκατομμύρια.


Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση των αναδρομικών. Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβιβάσει τη σημασία του θέματος με κάθε τρόπο, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει: «Η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για καταβολή των αναδρομικών ποσών σε μισθωτούς και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που προέκυψαν από τις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μια πράξη συμμόρφωσης στη συνταγματική νομιμότητα. Ωστόσο, προκύπτουν ζητήματα ίσης μεταχείρισης καθώς δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές ήταν συνταγματικές σε κάποιες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών αλλά αντισυνταγματικές σε κάποιες άλλες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εγείρει επιπλέον δικαστικές διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες μισθωτών ή συνταξιούχων με σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο».


Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους φόρους

Στην έκθεση παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία από τις τελευταίες μετρήσεις του ΟΟΣΑ αναφορικά με το μέσο φορολογικό βάρος σε 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα, ενώ έχει μέσο πραγματικό φορολογικό βάρος ως αναλογία του ΑΕΠ (φόροι και εισφορές) λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (στο 38,6% έναντι 37,3% μέσου όρου) και χαμηλότερη επιβάρυνση σε άμεσους φόρους, υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή σε φόρους όπως είναι ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.


Εκεί το φορολογικό βάρος που επωμίζεται η ελληνική αγορά είναι στο 15,8% του ΑΕΠ έναντι 11,9% μέσου όρου στα 16 κράτη της Ευρωζώνης που εξετάζονται, αναλογία η οποία είναι η υψηλότερη σε σχέση με κάθε άλλο κράτος μέλος.


Υψηλοί σχετικά είναι και οι φόροι στην περιουσία; η Ελλάδα έχει 5η υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, στο 2,6% του ΑΕΠ έναντι 1,8% του ΑΕΠ μέσου όρου.


Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πάντως ότι μπορεί το φορολογικό βάρος να φαίνεται ακόμη χαμηλό αλλά έχει αυξηθεί κατά 7,4% του ΑΕΠ από το 2007 έως το 2016. Ο λόγος για μία μεταβολή η οποία είναι υψηλότερη σε σχέση με κάθε άλλο κράτος μέλος.


Καμπανάκι από το ισοζύγιο

Στην παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται γενικότερα ότι βρίσκεται σε θετική τροχιά, αλλά υπάρχουν και δύο μεγάλα «αγκάθια».


Το ένα εξ αυτών είναι, όπως αναφέρεται, η πορεία του πληθωρισμού με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στο 1,1% κυρίως όμως λόγω των τιμών του πετρελαίου και με τον δομικό πληθωρισμό να βρίσκεται μόνο στο 0,4%, μία τιμή η οποία δείχνει σημάδια αποπληθωρισμού.


Επίσης τα στοιχεία οκταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ένα άνοιγμα της ψαλίδας από έλλειμμα 52 εκατομμυρίων πέρυσι σε έλλειμμα 910 εκατομμυρίων φέτος, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αρνητική πορεία του ισοζυγίου εισοδημάτων το οποίο δέχτηκε πτώση κατά 5,3% το οκτάμηνο.


Αναφέρεται στην έκθεση όμως και ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί τα θετικά στοιχεία και στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο ρυθμός μεγέθυνσης (δεύτερο τρίμηνο) παραμένει θετικός στο 1,8% (έναντι 2,5% στο πρώτο τρίμηνο), η απασχόληση τον Αύγουστο αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε στο 18,9% και οι μισθοί αυξάνονται (2,6% στο δεύτερο τρίμηνο).


Του Θανάση Παπαδή



Πηγή: newsit.gr

Leave a comment