Οικονομία

Τελεσίγραφο 14 ημερών για τη "δόση" - Δύο νέες "καμπάνες" σήμερα από ΔΝΤ & Κομισιόν

https://eladanews.gr/economy/telesighrafo-14-imerwn-ghia-ti-dosi-dyo-nees-kampanes-simera-apo-dnt-komision?6664 EladaNews.gr
Τελεσίγραφο 14 ημερών για τη "δόση" - Δύο νέες "καμπάνες" σήμερα από ΔΝΤ & Κομισιόν

Της Δήμητρας Καδδά


Το "καλάθι" των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν την απόφαση για τη δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ γεμίζει αντί να αδειάζει. Αυτό φάνηκε στη χθεσινή - αποτυχημένη - απόπειρα λήψης μιας πολιτικής απόφασης για το ελληνικό ζήτημα με βάση την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που παρουσίασε η Κομισιόν.


Οι υπουργοί Οικονομικών κατά την συνεδρίαση του Eurogroup αποφάνθηκαν ότι πέρα από το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη (που αποτελεί το μεγάλο θέμα), υπάρχουν επιπλέον τέσσερα ανοικτά μέτωπα ανάμεσα στα 16 συνολικά προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του προηγούμενου έτους (σ.σ. Εγνατία Οδός, Λιγνίτες, στελέχωση ΑΑΔΕ και κρατικά "φέσια" προς ιδιώτες με νέο ορόσημο την απομείωσή τους κατά 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου).


Μάλιστα, σήμερα το εν λόγω "καλάθι" των πέντε ελληνικών μετώπων αναμένεται να γεμίσει ακόμη περισσότερο από δύο επιπλέον εκθέσεις:


• Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει το μεσημέρι στη δημοσιότητα την δική του έκθεση για την Ελλάδα, την οποία παρουσίασε χθες στους ΥΠΟΙΚ. Έχει ήδη προϊδεάσει μέσω ανακοινώσεων για τη θέση του. Ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο και βλέπει μία σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. Εκτιμά ότι οι τράπεζες παραμένουν ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές, ζητά μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμισθεί η αύξηση του κατώτατου και προβλέπει ασθενική ανάπτυξη.


• Παράλληλα, στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες θα τεθεί προς έγκριση η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αφορά στις "υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες". Ουσιαστικά θα δίνει το σήμα εκκίνησης ενός ακόμη άξονα εποπτείας της χώρας, προειδοποιώντας - μεταξύ άλλων - για κινδύνους στις τράπεζες, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.


Η προθεσμία για το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου

Χθες, όχι μόνο δεν ελήφθη τελική απόφαση για τη "δόση", αλλά δεν έγινε καν εφικτή η συμφωνία για μία πρώτη έγκριση από τους ΥΠΟΙΚ ώστε το ελληνικό ζήτημα να μπορεί παραπεμφθεί σε επίπεδο EWG (των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών). Εν μέσω λεκτικής κριτικής που ασκήθηκε από κράτη όπως η Γερμανία και η Ισπανία, αυτό που ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει άμεσα και εντατικά σε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να συγκλίνει στα πέντε εκκρεμή μέτωπα μέσα στο επόμενο 14ήμερο.


Ζητήθηκε λοιπόν η εν λόγω πρόοδος να καταστεί εφικτή πριν τις 25 Μαρτίου για να επικυρωθεί πρώτα από τη σύνοδο του EWG. Έγινε σαφές ότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι θα καταστεί εφικτή η τελική πολιτική έγκριση του πακέτου "δόσεων" των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους) στην επόμενη υπουργική σύνοδο, δηλαδή στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.


Μάλιστα χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ δέχθηκαν ως εφικτό το εν λόγω χρονοδιάγραμμα. Ανέφεραν πάντως ότι "το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων".


Επιστροφή στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί πλέον έχουν σκοπό να μην αφήσουν τα πράγματα στην… τύχη. Προς το παρόν σχεδιάζουν επίσημη αποστολή στην Αθήνα την 1η Απριλίου, πριν δηλαδή από το επόμενο Eurogroup, ενώ άλλη μία αποστολή οργανώνεται για τον Μάιο (ΒΛΕΠΕ http://www.capital.gr/oikonomia/3348163/o-neos-n-katseli-ston-prokrousti-tou-eurogroup-erxontai-athina-oi-thesmoi ).


Χθες, για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει μεν πρόοδος αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους ευάλωτους και μόνο αυτούς, αλλά και δεν θα εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των "κόκκινων" δανείων.


Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι αν το νέο χρονοδιάγραμμα τηρηθεί τότε μέσα στον Απρίλιο ο ESM θα εγκρίνει την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, που αφορούν σε 644 εκατ ευρώ από τις επιστροφές ομολόγων και 330 εκατ. ευρώ από την διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου. Δεν πρόκειται για νέες δόσεις, εξήγησε, αλλά για δεσμεύσεις που δόθηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο και συνδέονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment