Οικονομία

Το "ξέσπασμα" του Χρηματιστηρίου και η συνέχεια με ορίζοντα τις κάλπες

https://eladanews.gr/economy/to-ksespasma-toy-xrimatistirioy-kai-i-sinekheia-me-orizonta-tis-kalpes?5886 EladaNews.gr
Το "ξέσπασμα" του Χρηματιστηρίου και η συνέχεια με ορίζοντα τις κάλπες

Με κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους, εκ των οποίων το 12% επιτεύχθηκε το τελευταίο προεκλογικό 10ήμερο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "έσπασε" τις 800 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλά 12 μηνών. Με την επίδοση αυτή εξασφαλίζει την πρωτιά στη λίστα των μεγαλύτερων αποδόσεων διεθνώς και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, τον ρωσικό δείκτη RTSI, ο οποίος σημειώνει άνοδο 20%. Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός δείκτης έχει εκτοξευθεί πάνω από 95%, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπειτα από μια περίοδο πιέσεων που προκάλεσαν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψαν στον δρόμο του ράλι και οι αποδόσεις τους πλέον αγγίζουν ιστορικά χαμηλά, έχοντας καταγράψει από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς το τελευταίο 12μηνο.


Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται αποκλειστικά στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και στις εξελίξεις που προεξοφλούν οι επενδυτές "βλέποντας" πως το άκρως θετικό νέο της πρόωρης κάλπης, και της επικράτησης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό είναι και το "όπλο" του Χ.Α. που οδήγησε και στην αυτονόμησή του έναντι των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές λόγω της διαμάχης Ιταλίας-Κομισιόν και της ανησυχίας από τις σινο-αμερικανικές εντάσεις.


Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στην τελευταία εβδομάδα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 4 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως τα χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής εν όψει αυτού που φαινόταν ως μια μακρά προεκλογική περίοδος στη χώρα, με τις εντάσεις με τους δανειστείς λόγω των παροχών να είναι πολύ πιθανές, πραγματοποίησαν δυναμική στροφή στη στρατηγική τους, αποτιμώντας την έλευση μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα με πολιτικό κεφάλαιο για ισχυρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας.


Ισχυρή μείωση του country risk


Η ενίσχυση των προοπτικών γύρω από την ελληνική οικονομία και η ισχυρή μείωση του country risk "ξεκλειδώνουν" τα επενδυτικά σχέδια των εισηγμένων, ενώ ανοίγουν τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές... λακκούβες. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος έχει ξεκάθαρα γίνει το ισχυρότερο trade της αγοράς, έχοντας αφήσει για τα καλά πίσω του το μέγα σφυροκόπημα που βίωσε το 2018 λόγω της κορύφωσης των ανησυχιών για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, με τους shorts να δείχνουν σαφείς διαθέσεις οπισθοχώρησης από τα αρνητικά τους στοιχήματα έπειτα από πάρα πολλούς μήνες.


Ψήφος εμπιστοσύνης


Όπως σημειώνουν στο "Κ" παράγοντες της αγοράς, το αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης της περασμένης Κυριακής συνιστά εμφανή ψήφο αποδοκιμασίας επιλογών της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που επικέντρωσαν σε εφήμερες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, υπέρ μιας πολιτικής που θα επιδιώξει τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την αναπτυξιακή ανάταξη της οικονομίας σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.


Η επιδοκιμασία από την επενδυτική κοινότητα ήταν άμεσα γενικευμένη: σε τραπεζικές μετοχές που ευνοούνται από τις αυξημένες αποτιμήσεις των ομολόγων αλλά και το rebalancing του MSCI, σε τίτλους που συνδέονται με σενάρια αποκρατικοποιήσεων ή με έναρξη σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, σε λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους λόγω της προσδοκώμενης αλλαγής στάσης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και σε άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης στον βαθμό που συντρέχουν λόγοι.


Η μεγάλη διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών με την προοπτική ανάληψης της πρωθυπουργίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μείωσαν αισθητά το πολιτικό ρίσκο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης με φιλοεπενδυτική προγραμματική ατζέντα, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Συνεπώς, η έντονη ανοδική αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να πλησιάζει το 3%, δείχνουν ότι η αναμονή-υπομονή των αγοραστών έληξε, με τις αγοραστικές προθέσεις της επενδυτικής κοινότητας για τη συνέχεια να γίνονται ξεκάθαρες.


Θετικοί οι ξένοι


Θετική για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, μετά τις πολιτικές εξελίξεις και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εμφανίζεται η Goldman Sachs. Όπως αναφέρει, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να ανατρέψει δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και, έτσι, το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.


Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν θετική εξέλιξη για δύο λόγους, σύμφωνα με την J.P. Morgan:


- Πρώτον, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η ατζέντα της είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ενώ θα ήταν δυνατό να τονώσει την εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις.


- Δεύτερον, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εφαρμογής απρόβλεπτων πολιτικών σε ένα εκλογικό έτος. Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει τη στήριξή του μέσω παροχών θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο. Έτσι, περιορίζεται πλέον ο κίνδυνος νέων εντάσεων με την Κομισιόν, καθώς και οι ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία. Σύμφωνα με την τράπεζα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.


Ποιοι τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο


Οι αναλυτές είχαν ορθώς προβλέψει πως η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, με την Beta Securities να σημειώνει πως εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές.


Σε δεύτερο πλάνο, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετοχές των οποίων η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, κατασκευές κ.λπ.).


Οι επιλογές


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Wood σε έκθεσή της επισημαίνει πως η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και οι προσδοκίες για μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τις κορυφαίες της επιλογές από την ελληνική αγορά, ενώ προβλέπει την περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών, διατηρώντας τη θετική της στάση για τον κλάδο. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι η Eurobank, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, ειδικότερα, επισημαίνει πως αποτελεί την κορυφαία της επιλογή λόγω της ξεκάθαρης ορατότητας για χαμηλότερα NPEs, για την Jumbo επισημαίνει ότι αποτελεί ένα ισχυρό story ανάπτυξης και έχει χαμηλή μόχλευση στον ισολογισμό και για τον ΟΠΑΠ τονίζει ότι έχει υψηλή μερισματική απόδοση και ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών.


Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται και τίτλοι εταιρειών με ισχυρό επενδυτικό story, όπως η Motor Oil, η οποία μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία ήταν ισχυρά, προχώρησε και στην ανακοίνωση της σημαντικής επένδυσης για την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής λευκών προϊόντων του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου, ύψους 310 εκατ. ευρώ. Η UBS χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Motor Oil, διατηρώντας, έτσι, την τιμή-στόχο των 25 ευρώ και τη σύσταση "Βuy", ενώ η Pantelakis Securities τόνισε πως η εταιρεία διύλισης είχε πολύ καλή πορεία στο δυσκολότερο τρίμηνο του έτους, στρέφοντας την παραγωγή της προς τελικά προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου.


Η πολύ επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου της Aegean, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας καθώς και την ανακοίνωση για διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή, που φέρνει τη μερισματική απόδοση της αεροπορικής εταιρείας στο 7,5%, σύμφωνα με την HSBC, που είναι η υψηλότερη στο περιβάλλον των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α' τριμήνου την Δευτέρα 3 Ιουνίου, αναμένεται να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της εταιρείας, η οποία αποτελεί και ισχυρό play του κλάδου του τουρισμού.


Σε σχετικό report της για την πορεία του Χ.Α. από την ημέρα της προκήρυξης των γενικών εκλογών η Axia είχε εκτιμήσει πως οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα "τρέξουν", επισημαίνοντας πως μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, το short covering θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τις τιμές τους. Όσον αφορά τις μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου, στις κορυφαίες της επιλογές έχει τοποθετήσει τον ΟΠΑΠ και την Jumbo λόγω των θεμελιωδών μεγεθών τους, τον Μυτιληναίο και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω των προοπτικών ανάπτυξης, καθώς και τη Lamda Development, την οποία θεωρεί ελκυστική επενδυτική περίπτωση. Στην πρώτη φάση του ράλι, με την προκήρυξη των εκλογών, οι μετοχές εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, θεμελιώδη και προοπτικές είναι αυτές που θα ξεχωρίσουν κατά την Axia, και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil.


Στη συνέχεια, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να μπουν και αυτές στον "χορό" της ισχυρής ανόδου. Μεταξύ αυτών θα είναι οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ, εν όψει της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, και η Lamda Development αναμένεται να δεχτεί ισχυρή ώθηση. Μετά τις γενικές εκλογές και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, "άνετοι" πρωταγωνιστές θα είναι οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Πιο δύσκολες περιπτώσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά έχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης, είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ.


Το ιλιγγιώδες ράλι των τραπεζών


Οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι πρώτες που ξεχώρισαν στο ράλι της περασμένης εβδομάδας, δίνοντας περισσότερη ορμή στην αγορά και συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές αποδόσεις που σημειώνουν από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, που για τις περισσότερες σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, οπότε και ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στα ιστορικά χαμηλά των 372 μονάδων.


Ο κλάδος θεωρείται ότι θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους από την ενίσχυση των προοπτικών της οικονομίας. Μια φιλική προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ατζέντα από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ωφελήσει τις συστημικές τράπεζες, με τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η οποία "φάνηκε" αμέσως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν βουτιά σε ιστορικά χαμηλά, να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού κλάδου και να διευκολύνει τον δρόμο των εκδόσεων νέων τίτλων.


Η έκτακτη αναβάθμιση της Eurobank στον βασικό δείκτη MSCI Ελλάδος, καθώς και η εισαγωγή και της Εθνικής Τράπεζας στον εν λόγω δείκτη, βάζει ξανά τις ελληνικές τράπεζες στο ραντάρ των μεγάλων funds, ενώ το ράλι που έχει στείλει την μετοχή της Πειραιώς κατά 350% περίπου υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίησή της "άνετα" πάνω από το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2018, καλλιεργώντας, έτσι, προσδοκίες στην αγορά για ένταξη και αυτής σύντομα στον βασικό δείκτη της MSCI.


Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των μετοχών του κλάδου, με την Εθνική να ακολουθεί την Πειραιώς σημειώνοντας κέρδη πάνω από 135% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, τη Eurobank να βρίσκεται στο +87% και την Alpha Bank στο +77% από τα δικά τους αντίστοιχα χαμηλά, δεν φαίνεται να έχουν φοβίσει τους επενδυτές, αντίθετα –όπως σημείωσε η UBS– οι επενδυτές αποτιμούν πιθανές θετικές εκπλήξεις από τα σχέδια μείωσης των NPEs.


Αλλαγή στρατηγικής


Την ίδια στιγμή, οι shorts από τις παραμονές της τριπλής κάλπης της περασμένης Κυριακής άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις των αρνητικών τους θέσεων.


Μπορεί το ράλι που είχε σημειώσει ο κλάδος έως τα μέσα Απριλίου περίπου να μην είχε φανεί ικανό να αλλάξει τις διαθέσεις των shorts, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, οι πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται πως τους αναγκάζουν να περιορίσουν τα αρνητικά τους στοιχήματα. Το Oceanwood Capital Management προχώρησε τη Δευτέρα, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, σε σημαντική μείωση των short θέσεών του επί των μετοχών της Alpha Bank και στο 0,74%, από 0,92% που τις είχε αυξήσει στις 5 Απριλίου.


Επίσης, τις παραμονές των εκλογών, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Μαΐου, το Lansdowne Partners, το βρετανικό fund που κατέχει τις μεγαλύτερες short θέσεις στο Χ.Α., προχώρησε σε επίσης σημαντική μείωση των short θέσεών του στη μετοχή της Eurobank και στο 1,09%, από 1,81% που τις διατηρούσε από τις 18 Ιανουαρίου. Και το Oceanwood είχε προχωρήσει πριν από τις κάλπες, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου, σε μείωση των shorts του επί των μετοχών της Eurobank, στο 0,99% από 1,64% που τις είχε αυξήσει μόλις μία μέρα νωρίτερα.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment