Οικονομία

Τρεις σερί ανοδικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, με κέρδη 17,6%

https://eladanews.gr/economy/treis-seri-anodiki-mines-sto-xrimatistirio-me-kerdi-176?6496 EladaNews.gr
Τρεις σερί ανοδικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, με κέρδη 17,6%

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα


Με ένα μίνι ράλι ανόδου το τελευταίο δίωρο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε, με τη βοήθεια των μη τραπεζικών τίτλων, να κλείσει με κέρδη και αυξημένο όγκο την τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου, ολοκληρώνοντας μάλιστα τον τρίτο συνεχόμενο θετικό του μήνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2014.


Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 721,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 710,41 μονάδων (-0,46%) και 722,94 μονάδων (+1,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια.


Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61%, στις 1.879,40 μονάδες, ενώ στο +1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.146,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 552,20 μονάδες.


Σε επίπεδο εβδομάδας (4ήμερο λόγω της αργίας της Δευτέρας), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,85%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,62%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3%. Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,95%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου η άνοδος έφτασε το 17,6%. Τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη στο τρίμηνο έφτασαν το 25,6%.


Τα κέρδη σε επίπεδο μήνα σχεδόν διαμορφώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, με την αγορά τον Μάρτιο να έχει μπει σχεδόν... στη συντήρηση. Μάλιστα, για την πλάγια κίνηση, η οποία έχει ως άνω πλευρά την περιοχή των 735 μονάδων και ως κάτω τις 698 μονάδες, ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στην Aenaon Markets, επισήμανε ότι τα καύσιμα είναι "αμφιβόλου ποιότητας".


Επιβεβαιωμένη ανοδική ή καθοδική λύση του εν λόγω σχηματισμού με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει την απαραίτητη ώθηση είτε προς το όριο των 742 με 750 μονάδων είτε αντίστοιχα προς τη στήριξη των 678 μονάδων. Έως τότε τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα αγοραστών - πωλητών θα επιδίδονται σε κινήσεις αναγνώρισης εδάφους, τονίζει ο κ. Μάνθος.


Πάντως, η κατάθεση της τροπολογίας για τον νέο νόμο Κατσέλη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων εταιρειών έφεραν εκ νέου ενδιαφέρον στην Αγορά η οποία εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Εύκολα ή δύσκολα με καθυστερήσεις ή στην ώρα τους τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιλύονται ξεκλειδώνοντας αβεβαιότητες οι οποίες είχαν τιμολογηθεί μέχρι πρότινος στις αποτιμήσεις.


Χωρίς υπερβολή μετά από μια Οδύσσεια πολλών ετών οι τράπεζες μπαίνουν στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης των μη ενήμερων ανοιγμάτων τους έχοντας εξοφλήσει πλήρως τον ELA, μειώσει το οργανικό κόστος και έχοντας ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του SSM σε ό,τι αφορά την προοδευτική μείωση των NPEs. Το εγχείρημα φαίνεται να προσελκύει ενδιαφέρον το οποίο πατάει και στην ανάκαμψη του ΑΕΠ με παράπλευρες αναγνώσεις στη ζήτηση και τις τιμές των ακινήτων. Η χορήγηση των πρώτων δανείων μετά από καιρό όπως επικοινωνήθηκε στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις είναι μια ένδειξη επιστροφής στην παραδοσιακή τραπεζική η οποία είχε και το σχετικό άκουσμα στο ταμπλό.


Μετά το θετικό χρηματιστηριακό πέρας και του Μαρτίου η χρονιά μετράει τρία στα τρία σε ανοδικούς μήνες από το ξεκίνημα της, ένα φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 2014. Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας για το ΧΑ καθώς η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 3,78% με ποσοστό ανοδικών κλεισιμάτων 80%.


Αν και ο μήνας έχει μόνο 18 συνεδριάσεις λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα το πλήθος και η σημασία των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα δημιουργούν προϋποθέσεις αν μη τι άλλο διατήρησης του ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο πριν τον έτσι και αλλιώς προεκλογικό Μάιο. Κερασάκι στην τούρτα η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P στο τέλος του μήνα, μια αξιολόγηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την θετικότερη οπτική των ξένων επενδυτών.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε σε στενό σχετικά εύρος συναλλαγών σεβόμενη υποδειγματικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης η οποία λειτουργεί ως στήριξη ακολουθώντας τον Δείκτη από τα χαμηλά των 700 μονάδων. Η συσσώρευση αποφόρτισε την εικόνα των ταλαντωτών και την υπεραγορασμένη εικόνα του MACD χωρίς να απειληθεί κάποιο κρίσιμο τεχνικό επίπεδο παρά την κατοχύρωση κερδών που έχει πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνους.


Η υπέρβαση ωστόσο των προηγούμενων υψηλών θα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια καθώς η συντήρηση στις 700 μονάδες μπορεί να μην είναι μια ακριβή διαδικασία η κίνηση ωστόσο πάνω από τις 730 και έως τις 800 μονάδες έχει διαδοχικά επίπεδα αντιστάσεων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.


Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έκλεψε την παράσταση σήμερα, αφού ολοκλήρωσε με κέρδη 4,68%, με τις Ελλάκτωρ, Εθνική και Eurobank να την ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Κέρδη άνω του 2% σε Grivalia, Μυτιληναίο και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Βιοχαλκο.


Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Coca Cola, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ. Η ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 1,01%.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment