Πικρή γεύση αφήνει στους επενδυτές το 2018, με το κλίμα ευφορίας που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street σε διαδοχικά ρεκόρ μέχρι τον Οκτώβριο να καταρρέει το τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων διαμόρφωσαν ένα νέο, όχι ιδιαίτερα ευοίωνο τοπίο για τους επενδυτές.
Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν το έτος με απώλειες από 3,9% έως 6,2%. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 5,6%, κλείνοντας το έτος στις 23.327,46 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε συγκριτικά μικρότερες απώλειες, της τάξης του 3,9%, κλείνοντας τη χρονιά στις 6.635,28 μονάδες, ενώ ο γενικός S&P 500 υποχωρήσε κατά 6,2%, στις 2.500, 97.
Και οι τρεις δείκτες τερματίζουν το έτος σε περιοχή διόρθωσης, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες άνω του 10% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Κατάφεραν ωστόσο να αποφύγουν τα χειρότερα, καθώς την εβδομάδα των Χριστουγέννων ο τεχνολογικός Nasdaq είχε διολισθήσει σε bear market, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20% από τα υψηλά του, ενώ Dow Jones και S&P είχαν βρεθεί μία ανάσα από την περιοχή της bear market.
Τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 είχαν τις μεγαλύτερες απώλειές τους από το 2008, όταν είχαν βυθιστεί 38,5% και 33,8% αντίστοιχα. Ο Nasdaq Composite είχε επίσης τη χειρότερη χρονιά του στη δεκαετία, μακριά όμως από την κατάρρευση της τάξης του 40% που είχε υποστεί το 2008, οπότε και ξέσπασε στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, ενώ ο Nasdaq έσπασε ένα εξάχρονο ανοδικό σερί. Το 2018 είναι και η πρώτη χρονιά στην ιστορία κατά την οποία ο S&P 500 σημειώνει ετήσια πτώση, ενώ έχει κινηθεί ανοδικά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους.
Οι μετοχές του βιομηχανικού Dow Jones που σημείωσαν την καλύτερη επίδοση εντός του 2018 ήταν εκείνες της Merck (+35%), της Pfizer (+19,4%) και της Microsoft (+18,5%).
Αντιθέτως, με έντονα αρνητικό πρόσημο για το 2018 κινήθηκαν οι μετοχές της Goldman Sachs (-35,1%), της IBM (-25,7%) και της DowDuPont (-24,5%).
Εμπορικός πόλεμος, Fed και Τραμπ στο επίκεντρο
Οι δείκτες γνώρισαν τους τελευταίους μήνες ισχυρές πιέσεις, καθώς η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve και οι πολιτικές διαμάχες στην Ουάσινγκτον έπληξαν καίρια την ψυχολογία των επενδυτών και της αγοράς.
Η αγορά μπαίνει στο νέο έτος σε κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς και τα τρία αυτά "μέτωπα" παραμένουν ανοιχτά.
Η Fed αναμένεται να συνεχίσει και το 2019 τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στα χρηματιστήρια. Το 2018 η Fed πραγματοποίησε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο θα συνεχίσουν να μονοπωλούν την προσοχή των επενδυτών και το 2019. Η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Κίνας είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιανουαρίου και, εφόσον προκύψουν θετικές εξελίξεις, οι αγορές θα μπορούσαν να επιδοθούν σε ένα ράλι ανακούφισης μετά τους κλυδωνισμούς των προηγούμενων μηνών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε το Σάββατο, μέσω του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, ότι ο ίδιος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσαν "μεγάλη πρόοδο" σε τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχαν σχετικά με το εμπόριο, προαναγγέλλοντας ότι μια πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών "προχωρά πολύ καλά".
Πηγές ωστόσο που έχουν γνώση των εξελίξεων τόνιζαν ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους πιθανόν να υπερέβαλε όσον αφορά την πρόοδο των σινοαμερικανικών συνομιλιών, προκειμένου να "ηρεμήσει" τις αγορές, όπως αναφέρε η Wall Street Journal.
Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα στην Ουάσινγκτον από τις πολιτικές επιλογές του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, με τελευταίο παράδειγμα το "κλείσιμο" κρίσιμων ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω της διαφωνίας με το Κογκρέσο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και την ουσιαστική εξώθηση σε παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις λόγω της στροφής στην πολιτική για τη Συρία, θα συνεχίσει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment