Οι βαριές απώλειες της ΔΕΗ και της Alpha Bank δεν πτόησαν ιδιαίτερα καθώς φαίνεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε μεν οριακά υψηλότερα, αλλά επί της ουσίας κατάφερε να αναπτύξει τις δυνάμεις εκείνες που χρειαζόταν για να διαφυλάξει τις 770 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 773,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 767,32 μονάδων (-0,70%) και 776,16 μον. (+0,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 2.005,73 μονάδες, ενώ στο -2,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.161,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 638,58 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 7,19%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,72%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 15,6%.
Η περίπτωση της ΔΕΗ φαίνεται ότι συνεχίζει και επηρεάζει την αγορά, με τη μετοχή μετά το -28% που έχασε σε δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα να υποχωρεί άλλο ένα 5,41%. Και αυτό διότι όπως επισημαίνουν τόσο ο ορκωτός όσο και η έκθεση των αποτελεσμάτων του 2018, υπάρχει αβεβαιότητα για την επιχείρηση, εξαιτίας των υψηλών ζημιών, των μειωμένων εσόδων, αλλά και του γεγονότος ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις υπολείπονται σημαντικά των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Πάντως, όπως έχει επισημανθεί αυτές τις ημέρες από εγχώριους αναλυτές, αυτό που έχει σημασία βραχυπρόθεσμα είναι να τεθεί ένα όριο στο sell off της ΔΕΗ, προκειμένου να παραμείνει η εμπιστοσύνη των χαρτοφυλακίων στην αγορά και να μην υπάρξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, με αφορμή τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας. Θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για το ΧΑ, την ώρα που η επίδοση του πρώτου τετραμήνου του έτους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών.
Παράλληλα, σήμερα το ΧΑ δεν είχε τη στήριξη της αγοράς ομολόγων που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια σε αναδίπλωση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 3,38%, από τα επίπεδα των 3,30% την προηγούμενη εβδομάδα.
Βέβαια, ο οίκος διατήρησε θετικό το outlook, θίγοντας όμως τα τρία μεγάλα μέτωπα της Ελλάδας: Την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος και τον μετριασμό των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.
Ουσιαστικά ο οίκος επισήμανε τα τρία μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή της εποχή, αλλά και εκείνα που της στερούν τις αναβαθμίσεις πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Μια βαθμίδα που θα σήμαινε πολλά τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ και η Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας μάλιστα με απώλειες 4,03%, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν στο -2,37%, και οι Grivalia και ΑΔΜΗΕ με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Εθνική και Jumbo.
Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κράτησε έως το τέλος τα κέρδη, κλείνοντας μάλιστα με άνοδο 3,50%, με τον ΟΠΑΠ και τον Σαράντη να ακολουθούν με κέρδη 2,67% και 2,07% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Τιτάν, Πειραιώς, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Coca Cola, με την τελευταία να περνάει σε θετικά εδάφη στο τέλος, κάνοντας έτσι τη διαφορά.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment