Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ολοκλήρωσε μια μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση, με χαμηλό τζίρο και περιορισμένες στην πλειονότητά τους διακυμάνσεις στην κύρια συνεδρίαση, συντηρώντας όμως το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 668 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 671,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 663,10 μονάδων (-0,58%) και 672,28 μον. (+0,80%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 16,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 1.768,59 μονάδες, ενώ στο +1,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.111,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 456,0 μονάδες.
Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη, κατάφερε τελικά να ελέγξει τις πιέσεις, ενώ το "πέρασμα" αρκετών τίτλων σε θετικό πρόσημο, επιβεβαίωσε τη στήριξη των 668 μονάδων και το ανοδικό κλείσιμο του γενικού δείκτη. Μάλιστα, επιτρέποντας ενδοσυνεδριακά τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να συνεχίζονται, ειδικά σε τίτλους που είτε είχαν υπεραποδώσει είτε δείχνουν σημάδια κόπωσης, δεν παρέλειψε στο τέλος να κάνει την αναπήδηση και να περάσει πάνω από τις 670 μονάδες.
Εντούτοις, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η επιβεβαίωση των 668 μονάδων για τον γενικό και των 1.750 μονάδων για τον FTSE 25, δεν σημαίνει ότι ο δρόμος για τη συνέχιση της ανόδου είναι εύκολος. Διότι ο κλαδικός των τραπεζών βρίσκεται σε επαφή με τα πρώτα επίπεδα σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων στην ζώνη των 460-480 μονάδων και για να υπάρχουν ελπίδες βιώσιμης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 690 μονάδες για τον γενικό δείκτη θα απαιτηθούν και οι ανάλογοι θετικοί καταλύτες που θα την τροφοδοτήσουν.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν φυσικά με την επιτάχυνση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης και ειδικά σε αυτά των τραπεζών. Και όπως αναφέρει το Capital.gr, εξαιτίας του ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά ανοιχτά ζητήματα και ο χρόνος για μία "κανονική" αξιολόγηση τελειώνει, συζητείται πλέον ένα "Plan B” ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση έστω και στο παρά... ένα.
Η εν λόγω δεύτερη ευκαιρία πρέπει να έχει ως "υπόβαθρο" ένα συμπληρωματικού "note" προς το Eurogroup της 11ης Μαρτίου από την Κομισιόν το οποίο να "συγκεντρώνει" τα προαπαιτούμενα και να εισηγείται μία θετική πολιτική απόφαση. Θα πρέπει να αποτυπώνει ουσιαστικά την πρόοδο της κυβέρνησης έως τις 11 Μαρτίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να εγκρίνει –ή όχι– την ενεργοποίηση των ελαφρύνσεων στο χρέος που συνδέονται με τα εν λόγω προαπαιτούμενα.
Ένα τέτοιο σενάριο "ανακούφισε" προφανώς το ΧΑ, το οποίο στο τέλος της συνεδρίασης βελτίωσε την εικόνα του, επιβεβαιώνοντας ότι οι long έχουν το πάνω χέρι. Μάλιστα, ακόμη και αν ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδειξαν ότι οι θέσεις short αυξήθηκαν, η επιρροή φάνηκε να εξανεμίστηκε. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Alpha Bank στο 0,63%, από 0,50% προηγουμένως, ενώ στην Εθνική την αύξησε στο 0,78%, από 0,60% προηγουμένως. Την ίδια ώρα, το Marshall Wace "εμφανίστηκε στην Πειραιώς, με ποσοστό 0,52%. Υπενθυμίζεται ότι το Oceanwood έχει ανοιχτή θέση στη Eurobank, όπως και το Lansdowne σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ.
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil με το +3,17% πρωτίστως και η Τέρνα Ενεργειακή με το +3,13% δευτερευόντως, έδωσαν αρχικά στηρίγματα στην αγορά, τα οποία μετατράπηκαν στο τέλος σε πραγματική ώθηση. Κέρδη 2,37% σημείωσε και ο Μυτιληναίος ο οποίος μάλιστα έκλεισε πάνω από τα 9 ευρώ, με την Εθνική να ολοκληρώνει στο +2,17%. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Jumbo, Τιτάν, Σαράντης, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να ανατρέπουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό τους πρόσημο.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Aegean και Eurobank. Στο 1,41% ήταν οι απώλειες της ΔΕΗ και στο 1,88% στη ΓΕΚ Τέρνα.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment