Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Μετά από έξι μέρες απωλειών και εσωστρέφειας, τελικά σήμερα τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να εκδηλώσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, βελτιώνοντας μάλιστα και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 630,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 617,12 μονάδων (-0,35%) και 630,99 μον. (+1,89%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,54 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,48%, στις 1.676,79 μονάδες, ενώ στο +1,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.042,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,84% στις 390,20 μονάδες.
Η αντίδραση, έστω και τεχνική, της αγοράς περνάει μέσα από τις τράπεζες. Αυτό επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το Χρηματιστήριο σήμερα, αφού, αν και προσπαθούσε τις προηγούμενες ημέρες, δεν κατάφερνε να ανακαταλάβει τις 630 μονάδες, κάτι το οποίο πέτυχε σήμερα με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου. Και αυτό που μένει τώρα να δούμε εάν η σημερινή αντίδραση ήταν ευκαιριακή ή έχει έρεισμα για την επαναπροσέγγιση των 650 μονάδων.
Βέβαια, η σημερινή αντίδραση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ειδικά των τραπεζών. Ο κλάδος έχασε μέσα σε έξι μέρες το 17,75% της αξίας του, φτάνοντας σε υπερπουλημένα επίπεδα. Έχοντας, λοιπόν, τις βάσεις για μια τεχνικά, τουλάχιστον, αντίδραση, η αγορά έδειξε να ενεργοποιείται και να λαμβάνει βοήθειες ώστε να συντηρήσει σε επίπεδο γενικού δείκτη και FTSE 25 κάποια τεχνικά επίπεδα.
Τώρα το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να μην επιτραπεί σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να ασκήσουν πιέσεις με το profit taking, το οποίο εύλογα θα βγει στο αυριανό ταμπλό. Ένα στοίχημα που είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλο και πιο συχνά τελευταία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει τις αυξήσεις των short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές.
Σήμερα, μάλιστα ανακοινώθηκε ότι τα funds Oceanwood και Lansdowne αύξησαν τις θέσεις τους στη Eurobank στο 0,70% και στο 1,81% αντίστοιχα, θυμίζοντας έτσι μέρες του καταστροφικού 2018 όταν ο κλάδος βίωσε ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες έφθασαν στον βαθμό της κατάρρευσης, με τη "βουτιά" να αγγίζει ακόμα το 80%.
Πάντως, όπως συμφωνούν εγχώριοι αναλυτές, την αγορά μπορεί να στηρίξουν τα πιθανά μηνύματα που θα λάβουν αλλά κυρίως θα δώσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στα ραντεβού τους με το κυβερνητικό επιτελείο. Εάν οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες εστίες κινδύνου είναι αντιμετωπίσιμες, τότε η αγορά δεν αποκλείεται να επανέλθει πλησίον των 650 μονάδων, αποτυπώνοντας την ανακούφισή της για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση προεκλογικά.
Εντούτοις, οι πιθανότητες δεν είναι προς το μέρος του παραπάνω σεναρίου, την ώρα μάλιστα που το κορυφαίο θέμα της παρούσας διαπραγμάτευσης θα είναι το τραπεζικό. Οι θεσμοί περιμένουν να "ακούσουν" από την ελληνική πλευρά τη θέση της, θεωρώντας ότι η καθυστέρηση - ειδικά στο Νόμο Κατσέλη - είναι μεγάλη, αναμένοντας λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του κυπριακού μοντέλου, αλλά και για τη δεύτερη πρόταση αναφορικά με την ταχεία μείωση των NPLs.
Αυτές οι αβεβαιότητες αναφορικά με την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs και της επίπτωσης που θα έχουν στα βασικά κεφάλαια των τραπεζών φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης. Και η εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην παρούσα φάση, όπως η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τη σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημείωσε άλμα 6,45%, με την Εθνική, τη Βιοχάλκο και τον Φουρλή να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Στο +3,93% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Eurobank, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Λάμδα και Aegean.
Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Η Motor Oil έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ ο ΟΛΠ ολοκλήρωσε στο -0,13% και Jumbo στο -2,14%.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment