Οικονομία

Χρηματιστήριο: Οι 3 καταλύτες για τις 800 μονάδες, ο MSCI και οι short sellers

https://eladanews.gr/economy/xrimatistirio-oi-3-katalytes-ghia-tis-800-monades-o-msci-kai-oi-short-sellers?6149 EladaNews.gr
Χρηματιστήριο: Οι 3 καταλύτες για τις 800 μονάδες, ο MSCI και οι short sellers

Οι τέσσερις μήνες συνεχούς ανόδου έχουν βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών για τα καλά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι είδαν μια αγορά, εκφρασμένη μάλιστα σε ευρώ, να ανακάμπτει με συνοπτικές διαδικασίες και δυναμικά έπειτα από τα πολυετή χαμηλά όπου βρέθηκε μόλις τον Ιανουάριο.


Ο Μάιος άρχισε με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε επαφή με τις 780 μονάδες, χωρίς όμως να κάνει κάποια προσπάθεια να διαπεράσει αυτό το κρίσιμο επίπεδο που θα του ανοίξει τον δρόμο για τις 800 μονάδες, αλλά και χωρίς να επιτρέπει στους πωλητές να απειλήσουν τις 770 μονάδες. Άλλωστε, η μερισματικά καλύτερη χρήση του 2018 βοήθησε στο να βγουν οι άμυνες στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ έκανε αρκετούς long στην ελληνική αγορά να συμβάλουν στην παραμονή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά δέκα μηνών.


Βέβαια, τόσο τις προθέσεις των long όσο και τις πραγματικές αντοχές των 770 μονάδων θα τις δούμε ενδεχομένως από την εβδομάδα που ξεκινά, όταν και τα desks θα επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, μετά τις πασχαλινές αργίες, και θα ξετυλίξουν τις στρατηγικές τους μετά το τετράμηνο ράλι ανόδου. Εντός των επομένων εβδομάδων, άλλωστε, η αγορά θα κινείται στο πρώτο εκλογικό τεστ, με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, με τους traders να λαμβάνουν τα μηνύματα του σώματος.


Άλλωστε, σύμφωνα με την Global X, διεθνή εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs, η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF GREK, σημαντική ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στα ελληνικά assets δίνει και το γεγονός πως το 2019 αποτελεί έτος εκλογών για την Ελλάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει μια φιλική προς τις αγορές πολιτική σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε μειώσεις φόρων και επιτάχυνση των επενδυτικών projects που έχουν "παγώσει" εδώ και χρόνια.


Αυτό είναι και το πρώτο τεστ μιας περιόδου που θα κορυφωθεί με τις βουλευτικές εκλογές, επαναφέροντας στο ταμπλό τον πολιτικό παράγοντα, ο οποίος είχε εκλείψει το τελευταίο διάστημα. Και αυτός ο παράγοντας θα προστεθεί στην τριάδα των καταλυτών που θα ορίσουν το υπόλοιπο της χρηματιστηριακής πορείας του 2019 και τους οποίους προσδιόρισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στην τελευταία του αξιολόγηση: την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος και τον μετριασμό των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.


Είναι ουσιαστικά τα μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη μετα-μνημονιακή της εποχή, αλλά και εκείνα που της στερούν τις αναβαθμίσεις πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Μια βαθμίδα που θα σήμαινε πολλά τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες, όπως και στη σχεδιαζόμενη τις τελευταίες εβδομάδες νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.


Ακόμα, όμως, και χωρίς την "επενδυτική βαθμίδα" της οικονομίας, το Χ.Α. έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει ισχυρές στηρίξεις από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να κυμαίνεται στα επίπεδα του 3,3% - 3,4%, καθώς ο ΟΔΔΗΧ μελετά την έκδοση επταετούς ομολόγου και η κυβέρνηση προχωρά στις ενέργειες για την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ (3,7 δισ. ευρώ) που αφορούν οφειλές της διετίας 2019-2020.


Με το βλέμμα στον MSCI


Μπορεί το τελευταίο διάστημα το Χ.Α. να δέχεται πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις "ευκαιρίες" που προκύπτουν για ανασύνταξη δυνάμεων, εντούτοις δεν αποκλείεται εντός του μήνα να λάβει ισχυρές στηρίξεις από εξωτερικές εισροές, ιδίως από index trucked funds, εν όψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών του MSCI.


Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τις προσθήκες και τις εισροές που αναμένονται, είναι πολύ πιθανό το Χ.Α. να λάβει ώθηση για τις 780 μονάδες, ξεπερνώντας το δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης, και να δει αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους του να διασπούν ανοδικά κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Αυτό θα είναι το ιδανικό σενάριο, όπως και η κατάκτηση των 800 μονάδων, η οποία και θα ανοίξει διαγραμματικό ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου έως τις 900 μονάδες.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρώτη υποψήφια αυτής της επιστροφής στους δείκτες του MSCI, κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της στις 13 Μαΐου, είναι η Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται να φανεί στα τερματικά και η Εθνική. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένει ακόμη μακριά από το 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το "όριο" για τους βασικούς δείκτες.


Τράπεζες και ΔΕΗ


Στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α. ο κλάδος δεν θα μπορούσε να μη μείνει στο επίκεντρο, όταν μάλιστα, εκτός από τις πιθανές προσθήκες μετοχών του στον MSCI, το επενδυτικό ραντάρ παραμένει στις επιδόσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Άλλωστε, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πλέον στα 6,46 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ ο Μάιος συμπίπτει και πάλι με την ισχύ του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο από τη Moody's χαρακτηρίστηκε credit positive.


Μάλιστα, ο οίκος σημείωσε ότι το αναβαθμισμένο πλαίσιο "θα δημιουργήσει μια βελτιωμένη και πιο διάφανη διαδικασία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων", τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν θετικά την αγορά των μελλοντικών τιτλοποιήσεων (securitizations), δηλαδή των εκδόσεων ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια.


Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ευρειών λύσεων, που θα αφορούν ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για τη μείωση των NPEs θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και να βελτιώσουν την ποιότητα των assets τους, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δέχτηκε ένα ισχυρό ταρακούνημα από τους πωλητές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018 στις 23 Απριλίου. Από τότε η ΔΕΗ έχασε σχεδόν το 30% της αξίας της, καθώς οι ζημίες που εμφάνισε ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε το sell-off, με τον οίκο S&P να επισημαίνει ότι, αν και το επόμενο 12μηνο δεν διατρέχει κίνδυνο και δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας, η διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες για τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης.


Η "καλοδεχούμενη" διόρθωση


Η αγορά δεν έχει κάνει κάποια ισχυρή διόρθωση που να οδηγεί σε αφομοιώσεις των επιπέδων, με αρκετούς εγχώριους αναλυτές να θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και αυτό. Άλλωστε, αυτό είναι και ένα δείγμα "υγείας" σε κάθε μεσο-μακροπρόθεσμο κύκλο ανόδου, δίνοντας ευκαιρίες εισόδου σε αρκετούς επιφυλακτικούς.


Και, σε περίπτωση που αυτή έρθει, το μέγεθός της θα κριθεί στον τραπεζικό κλάδο. Εάν ο κλάδος προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές των αποτιμήσεών του, τότε και η αγορά δεν αποκλείεται να δοκιμάσει και τις 720 μονάδες, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία πρόσφατα υποβάθμισε την ουδέτερη στάση ("Neutral / High Risk") για την Πειραιώς και την Alpha, ενώ βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο για την Εθνική και τη Eurobank (υποβάθμιση από "Βuy" επίσης).


Short στο Χ.Α.: Η αδράνεια του Lansdowne και η "πίστη" του Oceanwood


Με short θέσεις που ξεπερνούν τις 133 εκατ. μετοχές παραμένουν τα "γνωστά" funds στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας συγκεντρώσει ένα ικανό απόθεμα για να προκαλέσουν αναταραχή σε μια αγορά που δεν έχει το βάθος και τα ερείσματα για να απορροφήσει τέτοια παιχνίδια στο ταμπλό.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood παραμένει πιστό στη στρατηγική των ανοιχτών θέσεων στις ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, διευρύνοντάς τες καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου. Με 1,73% στην Εθνική, με 0,92% στην Alpha Bank και 1,70% στη Eurobank, το Oceanwood έχει short θέσεις που φτάνουν τις 66,5 εκατ. μετοχές συνολικά, αποτυπώνοντας στο ταμπλό τη μομφή του για τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών. Εντούτοις, αυτό που προκαλεί εντύπωση στους εγχώριους αναλυτές είναι ότι, αν και στην επιχειρηματολογία των εν λόγω funds είναι η δυσπιστία τους στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η απουσία της Τρ. Πειραιώς στη λίστα των short του Oceanwood παραπέμπει περισσότερο σε ευκαιριακά παίγνια, μετά και την επιτυχημένη στρατηγική του το 2018.


Από την άλλη, βέβαια, το έτερο fund που σορτάρει συστηματικά το Χ.Α., το Lansdowne, δεν έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογές το τελευταίο τρίμηνο, συντηρώντας τις θέσεις του από τον Ιανουάριο. Το Lansdowne είναι short με 1,8% στη Eurobank, με 0,83% στην Alpha Bank, με 2,74% στην Πειραιώς και με 1,51% στη ΔΕΗ. Οι θέσεις στις δύο πρώτες διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ στις δύο τελευταίες συντηρούνται από τον Οκτώβριο του 2018 και συνολικά είναι ύψους 67 εκατ. μετοχών.


Η στρατηγική του Lansdowne βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο κριτικής σε ανάλυση των "Financial Times", με την Breakout Point να χαρακτηρίζει τη short θέση στην Πειραιώς μεταξύ των πιο οδυνηρών αρνητικών στοιχημάτων φέτος. Οι επικεφαλής του Lansdowne, Peter Davies και Jonathon Regis, προσπάθησαν να εξηγήσουν την κακή απόδοση του ταμείου τους όχι μόνο για την Πειραιώς, αλλά συνολικά, αναφέροντας ότι οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να αγνοήσουν προφανή διαρθρωτικά ζητήματα για μεγάλο μέρος του έτους.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment