Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας να βρίσκει τον γενικό και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα των 750 και 605 μονάδων αντίστοιχα, ανοίγοντας το δρόμο για ισχυρότερες επιδόσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 754,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 743,98 μονάδων (-0,14%) και 757,56 μον. (+1,69%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,05%, στις 1.934,86 μονάδες, ενώ στο +1,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.211,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,39% στις 624,14 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,58%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,95%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 13,02%.
Εκτός από τις σημαντικές αποδόσεις του αγοράς μετοχών, εκείνη των ομολόγων έκανε το δικό της ράλι, με την απόδοση του νέους 5ετούς ομολόγου να σημειώνει "βουτιά" της τάξης του 6% και να διαμορφώνεται στο 2,3% και σε νέα ιστορικά χαμηλά από 2,452% πριν. Ισχυρή "βουτιά" καταγράφει και η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, κατά 2,60% και στο 3,516%, έχοντας και αυτό καταγράψει σημαντική πτώση από την ημέρα της έκδοσής του, ακριβώς ένα μήνα πριν (3,9%), η οποία αγγίζει το 10%.
Εκτός της έγκρισης της δόσης του 1 δισ. προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup, το ράλι στα ελληνικά assets τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται αρχικά από τις διεργασίες που θα υπάρξουν τόσο για τη μερική αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα (κάτι που βλέπουν και οι Ευρωπαίοι όπως φάνηκε από τα σχόλια μετά το σημερινό Eurogroup), και αφετέρου από την έξοδο της χώρας στις αγορές για μία ακόμη έκδοση ομολόγου. Η νέα έκδοση ομολόγου θα είναι η τρίτη πώληση ομολόγων μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις αποδόσεις.
Στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, όπως έχει γράψει το Capital.gr, βρίσκονται δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά έκδοση νέου ομολόγου μικρής διάρκειας (3ετές) για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, με στόχο το επιτόκιο να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω του 2%. Η δεύτερη επιλογή αφορά το reopening υφιστάμενων εκδόσεων, είτε του νέου 5ετούς είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα στις υπάρχουσες εκδόσεις.
Τεχνικά τώρα, όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, μετά τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης θα βρει τις πρώτες δυσκολίες στις 769 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 780 μονάδες, όπου βρίσκεται και το 61% της μεγάλης διόρθωσης. Ο τραπεζικός από την άλλη μεριά βρίσκει την πρώτη αντίστασή του στις 650 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, για ακόμη μία φορά η Πειραιώς ξεχώρισε, καταγράφοντας κέρδη 12,34%, αποτυπώνοντας το θετικό κλίμα που εισέπραξε στο roadshow της Νέας Υόρκης, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της +6,96%. Κέρδη 3,3% σημείωσε η Εθνική και ο Φουρλής, με τη ΔΕΗ να κλείνει με άνοδο +2,47%.
Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο.
Στον αντίποδα, η Eurobank δεν κατάφερε να ακολουθήσει το τραπεζικό ράλι, αν και προσπάθησε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας με απώλειες 0,90%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil, Aegean, Coca Cola, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment